Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Staša Gejo je svetska šampionka u penjanju

rssBookmark and Share

10.09.2015. RedBull.com

Nišlijka Staša Gejo (17) uzela je duplu krunu na svetskom juniorskom prvenstvu u penjanju

Staša Gejo © Liebhaber Photography
Staša Gejo © Liebhaber Photography

Malo je onih koji pre punoletstva uspeju da ostvare velike stvari u životu, a Staša Gejo je jedna od njih. Naša najbolja friklajmbrka već godinama niže uspehe, a samo ovo godine osvojila je sve što se osvojiti može - Evropski kup, Evropsko prvenstvo i sada i Svetsko prvenstvo.

Ovo je prvo svetsko prvenstvo u disciplini bouldering i svakako je ne samo uspeh, već i čast biti prvi svetski prvak. Osećaj da si pošteno pokazao da si najmoćniji od svih je apsolutno veličanstven. Osećam se kao da mogu da uradim sve što poželim u penjanju, svaki pokret i zadržaj, da mogu preko svake prepreke.

Svetsko prvenstvo za mlade održano je u italijanskom Arku, najpoznatijem i najposećenijem penjačkom gradu u blizini jezera Garda. Staša na takmičenjima koja se tamo organizuju učestvuje od 2008. godine, počela je od dečjeg Rock Junior takmičenja, prošle godine je na prvenstvu Evrope uzela drugo mesto, a ove godine svetsku šampionsku titulu.

- Moja očekivanja su bila visoka, ali nisam sebi dozvolila da slepo idem ka tom cilju, već sam kroz takmičenje išla korak po korak, kao da je svaki prolazak u sledeću rundu neko čudo. To mi je pomoglo da se radujem usputnim uspesima, lakše dođem do finala i izbegnem moguće razočaranje. Tokom pauza i odmora nestrpljivo sam želela da se penjem i pokažem šta sve znam i šta sve mogu – kaže Staša.

Trema? Staša ne zna za to. Smehom i šalama je razbijala napetost na takmičenju.

Uvek se trudim da širim što više pozitivne energije za vreme izolacije i samog takmičenja jer tako mnogo lakše savladam stres i predupredim bilo kakav negativni uticaj na nastup.

- Sa trenerom sam za vreme zagrevanja zbijala šale, uživali smo zato što smo došli do tog trenutka i što smo tako blizu novog uspeha. Svi ti osmesi koji se spontano prenose na druge ljude su tako zarazni i daju mi puno samopouzdanja i hrabrosti za pravu borbu – objašnjava Staša.

U finalu se sastala sa japanskom takmičarkom Mihom Nonakom i to finale je bilo naročito teško zato što su obe popele samo dva od četiri bouldera.

- Odlučio je broj pokušaja jer smo obe popele prvi problem iz prve (flash), međutim ja sam treći problem, položenu ploču koja mi je trenutno omiljeni stil penjanja, savladala u svega dva pokušaja, a Miho je popela četvrti problem u sedam pokušaja - kaže Staša. 

A kao i uvek, Staša iz svake situacije izvuče po neku vrednu lekciju.

- Vrlo interesantna činjenica je da nisu bile snaga i eksplozivnost te koje su me dovele do prvog svetskog zlata, već dobra razgibanost, koju sam postgla svakodnevnim istezanjem, preciznost, tehnika i moja dobra ravnoteža. To mi je potvrdilo da se istezanje i vežbe stabilizacije ipak isplate – kaže Gejo.

Staša Gejo © Liebhaber Photography

Iako joj je disciplina bouldering bila primarni cilj, Staša je odlučila da nastupi i u disciplinama težinsko i brzinsko penjanje.

- Kada sam ispunila svoj najteži zadatak ove godine mogla sam da se konačno opustim i rasterećeno nastupim i u druge dve discipline – igrajmo se! Samu sebe sam iznenadila svojim odličnim nastupom u kvalifikacijama težinskog penjanja jer od svih treninga ove godine ni pet posto nisam posvetila težinskom penjanju i izdržljivosti - kaže ona.

Završila je polufinale na 10. mestu što, kako kaže, i nije tako loše, jer da je ušla u finale verovatno bi se zadnjeg dana onesvestila od umora.

- Što se tiče brzinskog penjanja, to je tek bila šala i zabava, borila sam se samo sa konkurentkinjama iz kombinacije (one koje su nastupile u sve tri discipline), a ne sa kompletno pripremljenim takmičarkama, takozvanim brzinkama. U kombinaciji sam imala jedan bod za bouldering i po dva boda za težinsko i brzinsko – ukupno pet. Što manje bodova to bolji plasman. Tako sam osvojila još jedan svetski trofej na istom takmičenju – objašnjava Staša.

Za dve nedelje očekuje je Adidas Rockstar takmičenje, a potom nekoliko državnih takmičenja, nakon čega Staša ide na više nego zasluženi odmor, gde će se pripremati za još burniju sezonu jer prelazi u seniore.

- Moram da priznam da sam još uvek pod utiskom jer tu su i sećanja na sve te trenutke sa takmičenja, ljudi, osmesi i zagrljaji, poneka suza, razgovori. I dalje pustim koju suzu radosnicu dok posmatram slike i trofeje. Ove godine sam osvojila sve što se može osvojiti: i evropski kup i evropsko prvenstvo i svetsko prvenstvo – pa ima li šta lepše od toga? Još sam se plasirala i u svoje prvo seniorsko finale na svetskom kupu u Minhenu. Pošto po prirodi volim da pomeram sopstvene granice, sebi sam zadala još višu prepreku preko koje treba pametno i pošteno izgraditi put. Sledeća sezona je puna izazova a ja želim da se sa puno hrabrosti upustim u strašni svet seniorki i pokažem ko sam i njima i sebi, kako bih znala kako dalje da napredujem - kaže Gejo. 

Bravo Staša, seniorke, čuvajte se!


#   Staša Gejo   sportsko penjanje   Evropsko prvenstvo   svetsko prvenstvo
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima