Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Veličanstvena atmosfera u hali "Čair" na turniru Balkanske lige u košarci u kolicima - košarkaši u kolicima osvojili srca Nišlija

rssBookmark and Share

Niš 30.03.2022. Južna Srbija Info

Niš je prošle subote bio domaćin turnira Balkanske lige u košarci u kolicima (Balkans Wheelchair Basketball League – BWBL). BWBL čine ekipe iz četiri države Balkana: Bosne i Hercegovine (KKK Bijeljina – Bijeljina), Bugarske (BKHU Levski – Sofija), Crne Gore (KK OSI Paramont – Podgorica) i Srbije (KKK Nais – Niš).

Veličanstvena atmosfera u hali "Čair" na turniru Balkanske lige u košarci u kolicima  - košarkaši u kolicima osvojili srca Nišlija

Te četiri ekipe odigrale po dve utakmice u okviru trećeg kola lige koje se igra turnirski. Prva dva kola odigrana su u Bijeljini i Podgorici, a posle turnira u Nišu sledi završni u Sofiji.

U prvoj utakmici turnira Paramont iz Podgorice je savladao ekipu Levskog iz Sofije 71:38. Nakon toga je viđen derbi dana na parketu dvorane Čair, domaći Nais je odmerio snage sa najvećim favoritom turnira, Bijeljinom. Ekipa iz Republike Srpske je bila bolja i pobedila je 72:46. Bijeljina je nakon toga odigrala još jedan meč protiv Paramonta, pobedila je rezultatom 56:42 i praktično je u Nišu obezbedila prvu titulu prvaka BWBL i pre završnog turnira u Sofiji. U poslednjem meču dana, Nais je uspeo da obraduje domaću publiku, savladao je ekipu Levskog 45:29.

Podrška lokalne samouprave

Predsednik KKK Nais i izvršni komesar BWBL, prof. dr Marko Aleksandrović, sa puno ponosa govori o proteklom turniru. Naglašava podršku lokalne samouprave.

“Veličanstvena atmosfera u hali Čair obeležila je treći turnir Balkanske lige. U sjajnoj atmosferi, organizaciju na najvišem nivou, uživali su svi timovi, a niška publika videla je atraktivnu košarku u kolicima! Zahvaljujemo Gradu Nišu na generalnom pokroviteljstvu i Gradskoj opštini Palilula na pokroviteljstvu, bez njih ovaj turnir ne bi bio moguć. Hvala Domu zdravlja na medicinskoj podršci. Hvala svim učesnicima, publici, pokroviteljima, sponzorima, prijateljima kluba na velikoj podršci uz koju smo na najbolji mogući način predstavljali svoj grad i državu!” – izjavio je prof. dr Marko Aleksandrović, izvršni komesar BWBL.

Ambijent i tehnička podrška nezabeleženi do sada

Mnogo važnije od rezultata je to što je osobama sa invaliditetom omogućeno sportsko takmičenje u ambijentu kakav sigurno nije viđen u ovom delu sveta kada je reč o košarci u kolicima. Dvorana Čair je izgledala prelepo, a tehnička podrška uz svetlosne efekte bila je kao na najpoznatijim sportskim događajima u Evropi. Utakmice je pratio i veliki broj gledalaca, posebno na utakmicama domaćeg Naisa. Svi učesnici složni su u oceni da je ovaj turnir bio najspektakularniji kome se u u dosadašnjoj karijeri prisustvovali.

„Hvala Studentskom kulturnom centru (SKC) na ideji i realizaciji specijalnih efekata. Košarkaši u kolicima u Hali Čair su izjednačeni sa košarkašima na Kupu Radivoja Koraća i košarkašicama na Kupu Milana Cige Vasojevića, kako po terenu na kome su se nadmetali, tako na  . To je učinilo da se ovaj turnir pamti.“ – rekao je predstavnik KKK Nais pri BWBL, prof. Ivan Popović.

Veliki broj prisutnih zvanica

Turniru je prisustvovao i veliki broj zvanica iz zemlje i inostranstva. Ispred Grada Niša, generalnog pokrovitelja turnira, turnir je otvorio g. Miljan Ćirković, načelnik Gradske uprave za društvene delatnosti Grada Niša. Učesnike su tokom svečanog otvaranja pozdravili predstavnik pokrovitelja turnira, Gradske opštine Palilula, g. Bratislav Vučković. Učesnike su pozdravili i potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije, g. Dušan Projović, direktor SC Čair, prof. Branka Aranđelović, te prof. dr Marko Aleksandrović, izvršni komesar BWBL. Između ostalih, na turniru su bili predstavnici ambasada Crne Gore i Bugarske, kao i predstavnici rukovodstva Grada Bijeljine, Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Kruševca, Sportskog saveza Niša, Sportskog saveza Bojnika, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, Studentskog kulturnog centra, Doma za nezbrinutu decu „Duško Radović“, nosilaca nacionalnih sportskih priznanja... U organizaciji turnira od velike pomoći bilo je pedesetak volontera, studenata Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. 

Usavršavanje balkanskih sudija

Prof. Igor Đorđević, poznati košarkaški radnik i komesar za suđenje pri BWBL, zadovoljan je razvojem sudija tokom održavanja ove lige.

„Čuveni međunarodni sudija u košarci u kolicima, inž. Saša Lakić iz Klagenfurta, bio je edukator suđenja na prvom turniru, a bio je i na turniru u Nišu. Tokom lige, imamo podršku i od prof. Damira Kunosića, kontrolora suđenja na poslednjim Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Mogu sa ponosom da kažem da Niš ima najviše sudija koju znaju da sude košarku u kolicima.“ – rekao je prof. Igor Đorđević, komesar za suđenje pri BWBL.

Sve utakmice su gledaoci mogli videti direktno putem platforme Youtube na kanalu produkcije South media. Više o BWBL možete videti na FB stranici BWBL i KKK Nais.

BKHU Levski : KK OSI Paramont 38:71 (13:16, 11:18, 4:14, 10:23)

Dvorana: Hala SC „Čair“ Gledalaca: 100

Sudije: Lakić (Klagenfurt), Milošević (Niš), Krstić (Bela Palanka) 

BKHU Levski: Ivanov 21, Jovanović 3, Hamdi, Kostov (kap.) 4, Staličev, Todorović 4, Pavlev, Cvetkov 4, Pavlović 2. Treneri: Ivanov, Iskrov, Vaklinov. Lekar: Drenski.

KK OSI Paramont: Baranin 3, Pepić 2, Husović 4, Nokić, Murić, Mišurović (kap.) 35, Pandžić 27, Malović. Trener: Vrević.

KKK Nais : KKK Bijeljina 46:72 (4:14, 10:20, 21:12, 11:26)

Dvorana: Hala SC „Čair“ Gledalaca: 300

Sudije: Lakić (Klagenfurt), Avramović (Niš), Metodiev (Sofija) 

KKK Nais: Šimandli, Kostić (kap.), Jovanović 4, Vukašinović 2, Nonković 2, Dinić, Stevanović, Švraka 26, Makulović 4, Maksimović 4, Lazarević 2, Tadić 2. Treneri: Hadžović, Stevanović-Orelj, Mihajlović. Fizioterapeut: Kojadinović.

KKK Bijeljina: Nikolić, L. Rosuljaš 4, Duvnjak, Joksimović, Sikima 2, Šarenac 8, Jovanović 8, S. Rosuljaš 7, Kamberović 29, Imširović 14, Stanišić. Treneri: Cvjetković, Trifunović, Savić. 

KK OSI Paramont : KKK Bijeljina 42:56 (6:16, 13:10, 14:18, 9:12)

Dvorana: Hala SC „Čair“ Gledalaca: 150

Sudije: Ćetković (Podgorica), Avramović (Niš), Mugoša (Podgorica)

KK OSI Paramont: Baranin 7, Pepić, Husović 8, Nokić 2, Murić, Mišurović (kap.) 13, Pandžić 12, Malović. Trener: Vrević.

KKK Bijeljina: Nikolić 6, L. Rosuljaš, Duvnjak 2, Joksimović 12, Sikima 12, Šarenac 2, Jovanović 4, S. Rosuljaš (kap.) 10, Kamberović 12, Imširović 8, Stanišić. Treneri: Cvjetković, Trifunović, Savić.   

KKK Nais : BKHU Levski 45:29 (12:8, 16:10, 8:8, 9:3)

Dvorana: Hala SC „Čair“ Gledalaca: 150

Sudije: Ćetković (Podgorica), Metodiev (Sofija), Mugoša (Podgorica)

KKK Nais: Šimandli 2, Kostić (kap.), Jovanović 5, Vukašinović, Nonković, Dinić, Stevanović, Švraka 22, Makulović 6, Maksimović 4, Lazarević, Tadić 6. Treneri: Hadžović, Stevanović-Orelj, Mihajlović. Fizioterapeut: Kojadinović.

BKHU Levski: Ivanov 21, Jovanović 3, Hamdi, Kostov (kap.) 4, Staličev, Todorović 4, Pavlev, Cvetkov 4, Pavlović 2. Treneri: Ivanov, Iskrov, Vaklinov. Lekar: Drenski.

Tabela

KKK Bijeljina 6 0 382:280 8

KK OSI Paramont 3 3 345:293 6

KKK Nais 3 3 291:330 6

BKHU Levski 0 6 263:375 4


#   Niš   košarka   Igor Đorđević   Dušan Projović   Klub košarkaša u kolicima NAIS   košarka u kolicima   Turnir Balkanske lige u košarci u kolicima   Duško Radović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima