Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bliži se vreme zimovanja. Evo kako najlakše da stignete do planina Južne Srbije

Bookmark and Share

Stara planina 28.11.2018. Nikola Stojanović

Zimovanje je prilika za sjajan odmor i rekreaciju na snežnom pokrivaču, bilo u našoj zemlji ili inostranstvu. Decembar, januar ili februar – meseci su kada je najveći broj turista na planinama, provodi odmore na skijanju, sankanju, klizanju ili drugim aktivnostima u planinskim predelima.

zimovanje
zimovanje

Zimovanje je prilika za sjajan odmor i rekreaciju na snežnom pokrivaču, bilo u našoj zemlji ili inostranstvu. Decembar, januar ili februar – meseci su kada je najveći broj turista na planinama, provodi odmore na skijanju, sankanju, klizanju ili drugim aktivnostima u planinskim predelima.

Udišući čist i svež planinski vazduh, rekreacijom i relaksacijom, sve je veći broj ljudi koji zimovanje provode na planinama Južne Srbije. Brojna su bogatstva venaca na jugu naše zemlje: Suva, Stara planina, Kopaonik, Radan, Šar planina i druge. Prohodnost i mogućnosti za odlazak brzim, jeftinim i pouzdanim prevozom danas su mnogostruke.

Kombi prevoz do Kopaonika

Jedna od naših najpopularnijih destinacija za zimovanje je planina Kopaonik, na kojoj se organizuju brojni zimski sportovi, aktivnosti i zanimacije za najmlađe, a raznovrsna je i ponuda hotelskog smeštaja, kafića, restorana i drugog planiranog programa. Pronaći prevoz do Kopaonika je jednostavno: na raspolaganju su brojni autobusi, taksi i kombi prevozi. Mnogo različitih prevoznika organizuje odlazak na ovu planinu i povratak u udobnom kombi prevozu. Razlikuju se minibus i kombi vozila, koja imaju znatno manji kapacitet od autobusa, čime se ograničava broj putnika.

Odlikuje ih velika bezbednost, udobnost i česte linije, sa prilagodljivim vremenom polaska. Polasci se organizuju iz Beograda u najvećoj meri, al i iz drugih gradova. Cena karte zavisi od toga da li se odlučite za jedan ili povratni pravac, pa je tako između 2.000 i 4.000 dinara u proseku, što i nije veliki izdatak za sigurnu vožnju savremenim, udobnim vozilima.

Autobuske linije do Stare planine

Pored ogranizovanih kombi linija koje se javljaju i do Stare planine, još češće ćete pronaći autobus koji ide ka ovoj našoj planini. Različite su agencije koje organizuju prevoz, u zavisnosti od aranžmana zimovanja. Tako, izborom da na zimovanje odete na Staru planinu, možete uzeti novogodišnji li drugi praznični aranžman, u kome u cenu ulazi i povratna autobuska karta, smeštaj i obroci.

Tada se najčešće turisti odlučuju za autobuski prevoz, jer imaju sve plaćeno na jednom mestu. Kapaciteti autobusa idu danas i do 80 mesta, s tim što je potrebno da za svako putovanje, pa i na Staru planinu postoji minimalan broj zainteresovanih putnika, kako bi se prevoz organizovao. Zato, postoji mogućnost da polasci budu ređi u odnosu na kombi prevoz, jer se mesta u kombijima brže popune. 

Prevozi do Suve planine

Suva planina, smeštena na jugu, danas je sve atraktivnija za zimske čarolije svih generacija. Obuhvata Niš, Babušnicu, Belu Palanku i Gadžin Han, pa tako se prostire dužinom više od 45, a širinom nekih 10 kilometara. Na ovoj prostranoj planinskoj oblasti, u zavisnosti u koje mesto idete i gde želite biti smešteni, variraju različite mogućnosti za prevoz putnika. Ukoliko nemate mogućnost da idete sopstvenim autom, taksi službe su vrlo skupe za udaljenije gradove.

Niška Banja, kao deo planine najbliža je Nišu, ali su brojne i autobuske linije koje su dobro povezane sa svim gradovima. Isto važi i za druga mesta, koja su najjednostavnije povezana sa ovim gradom. Organizuju se i kombi prevozi od drugih gradova. Međutim, od Beograda su to najčešće autobusi sa većim brojem mesta, jer je ova linija ka jugu veoma atraktivna, prometna i brzo se popune mesta, posebno u periodu zimovanja. 

Zimska čarolija najbolje se ostvari na zimovanju. Mesta pravog odmora, rekreacije i nezaboravnih igara na snegu jesu naše planine na jugu zemlje. Kako biste što pre to doživeli, pronađite željeni vid prevoza i sigurno je da postoji raspoloživi i datum i satnica polaska iz vašeg mesta, bez obzira da li je u pitanju kombi, mini bus ili autobus kao vid prevoza.

Komentara: 0


#   Stara planina   Niška Banja   Gadžin Han   Kopaonik   skijanje   Suva planina   Šar planina   zimovanje
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima