Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kod Niša nađeni ostaci konja stari 4. 500 godina (Foto)

rssBookmark and Share

17.01.2014. Blic

Ostaci životinja su delić dragocenih informacija do kojih su naučnici došli proučavajući nalazište Bubanj.

Foto: Blic
Foto: Blic

Prastanovnici Niša, u periodu neolita, mlađeg kamenog doba, od 6300. do 4500. godina pre nove ere, živeli su u kružnim zemunicama, ukopanim u zemlju oko metar, koristili su oruđe i oružje od kamena, kosti i pečene zemlje jer metal još nije bio pronađen. Na trpezi su bila goveda, ovce, koze, jelen, divlje svinje, zec, kao i prve žitarice. Posude od pečene zemlje koje su korišćene, u starčevačkoj kulturi često su oslikavane bojama...

Arheološku atrakciju će predstavljati rezultati takozvane AMS analize iz Engleske, koji će biti ujedno i prvi apsolutni datumi (tačne godine) iz starijeg bakarnog doba kod nas.

Ovo je jedan od retkih lokaliteta u Evropi sa potvrđenim kontinuitetom života od 5.000 godina (od VI milenijuma p.n.e. do I milenijuma p.n.e.). Iako celo ima površinu petosobnog stana od 200 kvadrata, Bubanj i danas otkriva neprocenljivo dragocene podatke o životu u praistoriji na području Niša. Posle pola veka pauze, istraživanja su 2008. godine obnovili Arheološki institut i Narodni muzej iz Niša, i traju do danas...

- U starijem bakarnom dobu (4500-3500 p.n.e.) pravougaone kuće se prave od oblica, pruća i blata. Više se u ishrani koriste domaće životinje od divljih, a registrovani su jednozrna i dvozrna pšenica, ječam i divlja raž. Novina je korišćene prvog metala, bakra, za izradu nakita i sitnijih alatki. Osim šila i igala od bakra otkrivena je i jedna jama sa ostacima vatrišta i dvema duvaljkama od pečene zemlje kakve su korišćene u metalurgiji. To ukazuje da je na Bubnju vršen proces metalurgije bakra, otkriva dr Aleksandar Bulatović, viši saradnik Arheološkog instituta, koji rukovodi istraživanjima.

Kasnije, u eneolitu, kuće su sličnog oblika i građe, koriste se iste životinje za ishranu, ali broj domaćih životinja konstantno raste nauštrb divljih.

- U rano bronzano doba, oko 2.500 godina pre nove ere, na Bubnju je evidentirana i pojava konja, što je ujedno jedan od najstarijih nalaza konja na Balkanu. U Evropi ne postoje ovakva naselja gde život kontinuirano traje više hiljada godina. U zapadnoj Evropi praistorija je kasnila u odnosu na jugoistočnu - kada se kod nas na Balkanu uveliko koristio bakar, u zapadnoj Evropi je još bilo kameno doba - objašnjava Bulatović.

Komentara: 0


#   arheologija   konj   otkriće   divlje svinje   domaće životinje   praistorija
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}