Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Lepote Sokobanje privlače strane turiste

rssBookmark and Share

Sokobanja 19.09.2015.

One koji su odlučili da leto provedu u nekom od domaćih turističkih centara, poslužilo je ove godine lepo vreme. Bolju posećenost od prošlogodišnje zabeležile su brojne banje, među kojima svakako Sokobanja, koju je od početka godine posetilo 120.000 ljudi.

Lepote Sokobanje privlače strane turiste

Grupa Francuza došla je u Sokobanju sa prijateljima Srbima koji 30 godina žive u inostranstvu. Želeli su, kažu, da se sami uvere u lepote jugoistočne Srbije o kojima godinama slušaju.

"Ovo su ljudi koji mnogo putuju i evo došli su da vide kakva je Srbija", rekao je Dejan Cvetković iz Alzasa u Francuskoj.

Nekada se u srpsku Švajcarsku, kako je Cvijić zvao Sokobanju, dolazilo zbog lečenja astme, bronhitisa i reume. Danas, zbog akva parka i velnes centra, najčešći gosti su roditelji sa decom, mladi i poslovni ljudi.

"U najavi imamo saradnju sa Englezima i Francuzima koji bi dolazili i po mesec dana ovde zbog rehabilitacije i opuštanja", kaže Marija Milošević iz "Sokoterme".

Ozren i Rtanj, Seselačka pećina i Bovansko jezero upotpunjuju boravak u Sokobanji. Blizina niškog aerodroma i auto-puta, prednosti su banje kojoj je ove godine pomogla i kampanja "Moja Srbija".

Svuda u svetu su banjske sezone 10 ili 11 meseci, a mesec dana koristi se da bi se prostor sredio. Tako treba i ovde da bude, jer lekoviti faktor ne zavisi od godišnjeg doba, ističe dr Ranđel Petrović, balneoklimatolog.

"Svaki građanin koji nema direktnu dobit od turizma, jer nije stanodavac ili ugostitelj, dobro živi jer je i bruto društveni proizvod u Sokobanji veći nego u okolnim mestima, upravo zbog ovako dobrog turističkog prometa i prihoda od turizma", kaže Ljubinko Milenković, direktor Organizacije za turizam, kulturu i sport u Sokobanji.

Zato se ovde mladi vraćaju zanatima, Mirko je sarač, naučio je posao i produžio porodičnu tradiciju.

"Turistička sezona je veoma važan deo naše poslovne godine. Voleli bismo da traje duže jer nam mnogo znači i pokriva onaj deo godine kada manje radimo", kaže Mirko Božić, sarač.

Lepo vreme produžilo je turističku sezonu u Sokobanji i na septembar. Zimi ovde dolaze najčešće sportisti i svi koji vole prirodu pod snegom na 400 metara nadmorske visine.

RTS

video...

Komentara: 0


#   Sokobanja   Bovansko jezero   Rtanj   Ljubinko Milenković   Ozren   Marija Milošević       Dejan Cvetković
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima