Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Neiskorišćenost geotermalnih izvora Sijarinske banje

rssBookmark and Share

Sijarinska Banja 17.02.2019. RTS, Južna Srbija Info

U Sijarinskoj banji - osim izgradnje bazena pored prepoznatljivog gejzira pre desetak godina - ozbiljnijih ulaganja nije bilo. Zbog toga su u Opštini odlučili da se ozbiljnije pozabave nalaženjem investitora i izgradnjom modernog banjskog centra.

Foto: RTS
Foto: RTS

Već godinama ista slika u Sijarinskoj banji, vrela i lekovita voda odlazi u nepovrat.

Nekadašnje kamp naselje ne postoji, pa se godinama o ovom prirodnom biseru juga Srbije govori kao neiskorišćenoj razvojnoj šansi.

„Trebalo bi banja malo da se sredi”, kaže Joška Babi iz Sijarinske banje.

U Rehabilitacioni centar „Gejzir” dolaze penzineri iz cele Srbije. Oni nisu zahtevni gosti a lekovite vode i masaže im pomažu.

„Osećam se dobro. I prošle godine sam dolazio, i bolje se osećam”, ističe Stanimir Nikolić iz Leskovca.

Zahvaljujući vaučerima broj gostiju u Sijarinskoj banji iz godine u godinu raste. Taj trend je nastavljen i 2018.

„Moramo da se pohvalimo rezultatima u prethodnoj turističkoj sezoni i po broju gostiju i po broju noćenja broj gostiju je veći za 10 procenata”, naglašava Miloš Filipović RHC „Gejzir” Sijarinska banja.


Opština Medveđa trudi se da ulepša izgled banje. Zbog toga su se odlučili da pronađu investitora. Razgovori sa članovima udruženja Klaster zdravstvenog velnes i spa turizma. već ove godine trebali bi da daju konkretne rezultate, a tu su i partneri iz Slovenije.

„Mi smo imali sastanak sa gradonačelnikom Ljubljane i dogovorili smo se da jedna od Opština veličine Medveđa koja ima svoje terme svoju banju da sa njom uspostavimo saradnju. Mi smo nedavno imali sastanak i sa članovima klastera za zdravstveni velnes i spa turizam na čelu sa Natašom Vidanović i njenim timom i oni će nam biti dobra logistička potpora”, kaže dr Nebojša Arsić, predsednik Opštine Medveđa.

Novi velnes i spa centar gradiće se od prirodnog materijala mermera kamena i drveta. U pripremi je projekat i za kompletnu rekonstrukciju rehabilitacionog centra uz pomoć države Sijarinska banja bi već 2020. trebalo da dobije izgled modernog lečilišta koje bi privuklo mnogo više gostiju.

Komentara: 0


#   turizam   Miloš Filipović   predsednik opštine   Sijarinska Banja   Nebojša Arsić   geotermalna voda   banjski turizam   Kamp naselje
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima