Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Potraga za podzemnim jezerom

rssBookmark and Share

Pirot 17.03.2013. Autor: V. Ćirić |

Nastavlja se istraživanje izvorišta Vrelo kod staroplaninskog sela Jelovica. Cilj da se konačno utvrdi da li ispod zemlje postoji jezero.

Potraga za podzemnim jezerom

Istraživanje staroplaninskog izvorišta Vrelo na Jelovičkoj reci, udaljenoj nekih 35 kilometara od Pirota, koje su ekipe specijalizovanih ronilaca iz Nemačke počele prošle godine, nastavlja se ovog proleća, najverovatnije aprila. Cilj istraživanja jeste da se konačno utvrdi kolika je dubina pomenutog vrela, da li ispod površine zemlje možda postoji veće jezero ili je reč o takozvanim sifonima iz kojih kulja prvoklasna planinska voda. Posle istraživanja, Vrelo će se naći u turističkoj ponudi grada, najavljuju u Turističkoj organizaciji Pirot, koja je i inicirala istraživanja i koja je najzainteresovanija za ishod.

- Vrelo je prvi put oktobra prošle godine istraživala grupa specijalizovanih ronilaca iz Nemačke. Oni su dospeli do dubine od fantastičnih 48 metara i tada su morali da se zaustave jer kod sebe nisu imali opremu koja je omogućavala dalje bezbedno spuštanje u dubinu planine. Tom prilikom otkrili su sifonsko vrelo, koje je sistemom spojenih sudova povezano sa drugim vrelom ili ogromnim podzemnim kraškim jezerom. Tada smo se dogovorili da istraživanje nastavimo aprila ove godine i verujem da će tako i biti - kaže Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije u Pirotu.

Pre dolaska Nemaca, Piroćanci će na licu mesta postaviti adekvatnu signalizaciju, urediti prilaz Vrelu za koje su, kod lokalnog stanovništva vezane mnoge legende i verovanja. Od ronilaca iz Nemačke se očekuje i da "mapiraju utrobu planine" i eventualno objasne zašto svakog avgusta, negde oko Preobraženja iz dubina Vrela prestane da kulja voda, da bi se posle nekoliko sati, uz krkljanje iz dubine opet pojavila.

Inače, toliko pominjano Vrelo je na nekih 750 metara nadmorske visine i omiljeno izletište Piroćanaca - običnih izletnika, ali i lovaca i pecaroša koji se ovde bukvalno nadmudruju sa potočnom pastrmkom čijih kapitalnih primeraka ima u izobilju. Malo ko se, međutim, pohvalio da je upecao makar jednu pastrmku. I to je jedna od misterija staroplaninskog Vrela.


FARBA NIJE POMOGLA

Iz gotovo ledene vode i modro tajnovite dubine Vrela nije se spasao nijedan brav koji upadne u njega. Seljaci su u više navrata vodu Vrela bojili raznim farbama nadajući se da će se obojena voda pojaviti na nekom od obližnjih izvora, međutim ni to se nije dogodilo.

Komentara: 0


#   Pirot   Jelovica   Vrelo   Bratislav Zlatkov
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima