Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Turizam u Srbiji, korona "otela" milijardu evra - Stara planina sve privlačnija

rssBookmark and Share

Stara planina 13.08.2020. RTS, Južna Srbija Info

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže za RTS da će, prema procenama, zbog nedolaska stranih turista Srbija pretrpeti štetu od oko milijardu evra. Sa druge strane, Stara planina kao nova destinacija, sve privlačnija gostima.

Stara planina
Stara planina

Rasim Ljajić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je stranih turista bilo, ali da su, sa stanovišta rezultata, zanemarljivi.

Prva dva meseca su, kaže, bila fantastična – u januaru je ostvaren rast stranih turista od 28 odsto.

Pad kreće u martu, u aprilu već ima 95 odsto manje stranih turista, u junu 85 odsto manje.

"Naše procene su bile sa početka krize da će šteta po osnovu deviznog priliva biti milijardu evra. Sigurno će domaći turisti da smanje domaću štetu, ali ne dovoljno", navodi ministar turizma.

Neke domaće destinacije su, ističe, eksplodirale, ali će biti teško reći koliko domaći turisti mogu da nadomeste štetu. Konačno će se znati na kraju sezone.

Kaže da su Stara planina, Golija, Ivanjica, Vlasina potpuno nove destinacije zanimljive domaćin gostima, a čitava zapadna Srbije je ih je puna.

Ukazuje da su Soko Banja, Zlatibor, Vrnjačka banja pretekle Beograd po broju noćenja što je, navodi, očekivano u ovakvim okolnostima. 

Dodaje nema najava da će do kraja sezone biti otvorene Grčka i Crna Gora. "Mi ne možemo da govorimo o tome, nemamo nikakve informacije i nije realno očekivati", dodaje Ljajić.

Kada je reč o mogućem uvođenju karantina i pi-si-ar testova za strane turiste, ministar je rekao da se ta opcija još uvek razmatra.

Komentara: 1


#   turizam   Stara planina   Rasim Ljajić   jezero   Ministarstvo turizma   banje   Koronavirus
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+2) (-)

    Sredo Savkic, 20.12.2020.:
    Hotelijerstvo trpi najvece gubitke a koko je tek UniRent-u,Menadzer rent a car,Autorentdoo,MMS Auto rent i ostalim rent a car agencijama.Ne putuje se, auta stoje na parkinzima a porez treba platiti.


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima