Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zašto turisti zaobilaze Nišku banju

rssBookmark and Share

Niš 17.05.2015. RTS, Južna Srbija Info

Niška banja u kojoj se leče kardiovaskularne i reumatske bolesti, nekada je bila treća po posećenosti, posle Vrnjačke banje i Sokobanje.
Danas, daleko zaostaje za vodećim turističkim centrima u zemlji, iako ima mogućnosti koje poslednjih godina posebno privlače ljubitelje ekstremnih sportova.

Radon, Foto: Južna Srbija Info
Radon, Foto: Južna Srbija Info

Za prva tri meseca ove godine Nišku banju je, prema podacima Zavoda za statistiku, posetilo samo 398 turista.

Parglajderisti iz Slovenije i Češke koji su nedavno boravili u Niškoj banji, neprijatno su, kažu, bili iznenađeni kada im je rečeno da Banja nema hotel za smeštaj 60 ljudi.

"Onda ljude šaljemo do Niša, do drugih hotela, pa ih trasnportujemo nazad, da vam ne govorim o tome koliko time gubimo na ozbiljnosti", ističe Vladimir Janković iz Paraglajding kluba "Grunf".

Oni koji u banju moraju zbog lečenja, uglavnom su u Institutu "Radan". Gosti u privatnom pansionu kažu da su prodavnice, pijaca i pekara slabo snabdeveni, da nema suvenira, ali ni mesare zbog koje i žitelji Niške banje, moraju u Niš.

Pola miliona noćenja i 50.000 posetilaca godišnje, danas su za Nišku banju – istorija. Iako ima lekovitu vodu, dve klisure, skijalište, Koridor 10, blizu su joj Niš i aerodrom, Banji, kažu stručnjaci, nedostaju školovani kadrovi, dobar marketing i investicije

Banjsko šetalište, Foto: Južna Srbija Info

O problemima koje imaju žitelji Niške banje nisu želeli javno da govore. Uputili su RTS na jedinu trafiku u Banji koja prodaje razglednice i to sa motivima starim tridesetak godina.

"Ima nekih programskih opredeljenja, ima neke programske orjentacije ali ono što je strategija, ono što je vizija, ono što je pogled u budućnost ne postoji. Bez toga, u ovoj oštroj konkurenciji, na surovom tržištu, posebno turističkom, ne verujem i teško je da banja može da krene", kaže prof. dr Vidoje Stefanović sa Prirodnomatematičkog fakulteta u Nišu.

Zorica Đorđević, licencirani turistički vodič iz Niške banje kaže da Niška banja ima mogućnosti, ali da je potrebna podrška.

Velnes centar u Radonu, Foto. Južna Srbija Info

"Mi imamo spa, imamo velnes, imamo teniski teren koji ne radi, imamo konjički klub koji grca u dugovima, mi imamo mogućnosti da se razvijemo, ali nam treba samo malo podrške", kaže Đorđevićeva.

Na dane kada su turisti u Nišku banju stizali tramvajima, a predratna gospoda živela u vilama, danas ništa ne podseća. Putokaza nema ni do kupatila kralja Aleksandra koji je, kako je ostalo zapisano, u Nišku banju dolazio tri puta godišnje.

Komentara: 0


#   Niš   turizam   Vladimir Janković   Južna Srbija region   Niška Banja   Južna Srbija Info   koridor 10   paraglajding   Grunf klub     nedostatak       Vidoje Stefanović   Zorica Đorđević
@juznasrbija @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima