Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Srbiju godišnje poseti 60.000 zdravstvenih turista

Bookmark and Share

22.07.2019. Politika, Srna, N1

Broj zdravstvnih turista u Srbiji godišnje raste za deset do 15 odsto i trenutno ih je na godišnjem nivou između 40.000 i 60.000, podaci su Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta).

Srbiju godišnje poseti 60.000 zdravstvenih turista

Zdravstveni turisti uglavnom dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije, nešto manje iz Evrope, pogotovo centralne i Skandinavije. Najčešći su to osobe koje u Srbiji koriste stomatološke usluge, njih 80 odsto, ali dolaze i zbog estetske i ortopedske hirurgije, prenosi "Politika".

Iz Jute navode da je Srbija u dentalnom turizmu jefinija i do 50 odsto nego bilo gde u Evropi, a u plastičnim operacijama 35 do 40 odsto, u ortopediji 30 odsto, dok je kvalitet usluga u mnogim segmentima bolji nego na ostatku kontitnenta.

Od zdravstvnih usluga koje koriste stranci u Srbiji procentualno najmanje su zastupljene operacije promene pola.

Podaci iz klinika pokazuju da se u Beogradu godišnje izvede između 70 i 100 ovakvih zahvata, pri čemu daleko najveći deo čine pacijenti iz SAD i Kanade, ali i Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije i BiH, dok su zabeleženi i dolasci državljana Italije, Izraela, Iraka, Irana i Saudijske Arabije.

Komentara: 0


#   turizam   zdravstvo   stomatologija   zdravstveni turizam   JUTA
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima