Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

10 godina patrijarha Irineja na tronu Srpske pravoslavne crkve

rssBookmark and Share

Niš 22.01.2020. Južna Srbija Info

Nakon 35 godina stolovanja u Nišu, Episkop niški G. G. Irinej, izabran je na današnji dan pre 10 godina za 45. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Foto: Vanja Keser
Foto: Vanja Keser

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku.

Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora oktobra meseca 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Istoga meseca na dan svete Petke, 27. oktobra 1959. godine, u crkvi Ružici na Kalemegdanu biva rukopoložen u čin jeromonaha. Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao biva upućen na postdiplomske studije u Atinu. 1969. godine biva postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se pak vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije. Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njegove Svetosti Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog.

Godinu dana kasnije 1975. godine izabran je za Episkopa niškog, gde je proveo 35 godina.

Nakon požara u niškom Sabornom hramu 2001. godine, tadašnji Episkop niški Irinej pokrenuo je obnovu hrama. Mnogi dobrotvori, Vlada Republike Srbije, privatne firme, Nišlije pritekli su u pomoć. Hram je u potpunosti obnovljen i osveštan 8. oktobra 2006. godine

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Niški hor "Branko", je imao blagoslov i čast, da peva na ustoličenju Patrijarha Irineja.


#   Niš   SPC   Patrijarh Irinej   Niška eparhija   Prizren
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima