Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

AKS: Otvoreno pismo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću

Bookmark and Share

Beograd 05.11.2014. Južna Srbija Info

Povodom saopštenja Predsednika Republike Srbije, Tomislava Nikolića, od 05. novembra 2014. godine, Advokatska komora Srbije se obraća Predsedniku otvorenim pismom

AKS: Otvoreno pismo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću

Pismo prenosimo u celosti: 

Poštovani Predsedniče Republike Srbije, g-dine Nikoliću,

Pre svega izražavamo zadovoljstvo što je prvi put od strane dela izvršne vlasti priznato da su postojali OPRAVDANI ZAHTEVI ADVOKATSKIH KOMORA. Uprkos vrlo jasnoj pravničkoj argumentaciji koju smo izneli, skoro dva meseca predstavnici izvršne vlasti ponižavaju i vređaju advokaturu, povezuju je sa mafijom i tajkunima, nazivaju nas politikantima, prete slobodno-mislećoj inteligenciji.

Stoga još jednom ističemo da Vaše priznanje o postojanju „OPRAVDANIH ZAHTEVA ADVOKATSKIH KOMORA“ predstavlja jedan od prvih, ali nedovoljan, korak u razrešenju institucionalne krize u kojoj se nalazi Srbija.

Odgovorno tvrdimo da ne odgovara istini deo saopštenja u kome stoji da su sada predložene izmene i dopune ZOJB i ZOPN u skladu sa Ustavom Srbije, a još manje da je tačno da se proglašenjem „stvaraju uslovi za nastavak rada“ advokata.

Poštovani g-dine Predsedniče, kao advokati smo slobodni da Vam dobronamerno ukažemo da Vas ne savetuju dobro. Onaj ko Vas je savetovao da se u saopštenju upustite u ocenu ustavnosti predloženih izmena zakona, dao je pogrešan savet. Prepustite to onom ko je za to nadležan – Ustavnom sudu Republike Srbije.

Ali pozdravljamo to što ste u saopštenju pokrenuli polemiku o temama na koje bezuspešno ukazujemo već dva meseca. Sporni zakoni nisu samo protivustavni, već su iz niza drugih razloga štetni za državu Srbiju i građane Srbije! Čitajući Vaše saopštenje, izražavamo zadovoljstvo činjenicom da se ipak čuo naš glas o tome koliko je država Srbija sebi uskratila prihoda, o tome kakvu je novu kastu napravila, o tome kako se mali broj ljudi za samo dva meseca obogatio! Mora se u Srbiji pokrenuti pitanje ko je to dozvolio i sa kakvim motivima!

Mi našim protestom ne štitimo samo našu profesiju. Mi našim protestom štitimo USTAV REPUBLIKE SRBIJE, USTAVNI I PRAVNI POREDAK, ELEMENTARNE SLOBODE I PRAVA GRAĐANA SRBIJE! Kada branite takve vrednosti, ne smete odustati od zahteva za koje iskreno i iz srca verujete da su „OPRAVDANI“!

Stoga mi svoj protest nastavljamo, jer smatramo da nisu ispunjeni zahtevi advokature, a zbog kojih smo počeli protest.

 

ADVOKATSKA KOMORA SRBIJE


#   Beograd   Tomislav Nikolić   advokatska komora   izmena zakona   otvoreno pismo
@predsednikrs @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima