Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Albanci kupili već 50 imanja u Kuršumliji

rssBookmark and Share

Kuršumlija 24.07.2013. Izvor: Alo

Bogati Albanci sa Kosova do sada su u tajnosti kupili oko 50 napuštenih imanja u opštini Kuršumlija i, ako sa tom praksom nastave, Srbi će u toj opštini uskoro postati manjina, upozorava za “Alo!” Dejan Milošević, odbornik Ujedinjenih regiona Srbije u lokalnom parlamentu.

Albanci kupili već 50 imanja u Kuršumliji

On je potvrdio saznanjada kosovski Albanci sve učestalije kupuju nekretnine po centralnoj Srbiji, ali smatra da uzimanje srpskog pasoša, koji im garantuje bezvizna putovanja, nije jedini razlog zainteresovanosti Albanaca za imovinu naših građana.

- Oni na taj način intenzivno rade na ostvarivanju ideje o velikoj Albaniji, koja predviđa granice sve do Niša. Zato nameravaju da od Kuršumlije naprave svoju opštinu poput Bujanovca ili Preševa, pa godinama unazad u tajnosti kupuju imanja po napuštenim selima.

Prodaju im ih Srbi koji su se odavde odavno iselili mahom zbog siromaštva, pa im znači svaki evro koji dobiju od Albanaca - rekao je Milošević, koji je do prošle godine bio zamenik predsednika opštine Kuršumlija. On objašnjava da kupoprodaju uglavnom organizuju advokati i raseljenici sa Kosova, koji za Albance pronalaze prodavce srpskih imanja, ali sumnja da su Albanci pri toj trgovini imali pomoć i pojedinaca iz policije, suda ili katastra.

- Neko je te kupoprodajne ugovore morao da im overi, a priča se da su za te usluge plaćali i do 5.000 evra po osobi. Na taj način je do sada prodato oko 50 imanja, reč je o ozbiljnom kriminalu i, ako država ne reaguje, za 10 godina će u Kuršumliji biti više Albanaca nego Srba - upozorava Milošević, koji dodaje da je na ovaj problem lično ukazivao Vladi Srbije u prethodnom periodu, ali da niko nije reagovao. Iz opštine Kuršumlija juče nije bilo komentara ovim povodom, a o saznanjima MUP-a Srbije na istu temu takođe nam još nije stigao odgovor.


#   Kuršumlija   Kosovo i Metohija   Albanci   Dejan Milošević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima