Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Brojevi su neumoljivi, lekari mole da se protivepidemijske mere poštuju

Bookmark and Share

29.10.2020. RTS, Južna Srbija Info

Od početka pandemije, u Srbiji je od koronavirusa obolelo 42.208 osoba, dok su preminule 803.

Brojevi su neumoljivi, lekari mole da se protivepidemijske mere poštuju

Kon: Vanredno stanje nije opcija, najpametnije nositi maske

Uvođenje vanrednog stanja nije opcija za sprečavanje širenja koronavirusa, izjavio je epidemiolog dr Predrag Kon i dodao da je neophodno poštovati mere i istakao da je najpametnije nositi zaštitne maske.

"Najpametnije je nositi maske, a zatvaranje nije opcija", kazao je dr Kon.

Kako je naveo za TV Prva, on lično je za nešto restriktivnije mere, ali smatra da bi situacija bila prevladana i uz poštovanje onih koje su već na snazi.

Kon ističe da je za nošenje maski i na otvorenom i dodaje da Krizni štab insistira na sprovođenju mera koje bi bile dovoljne da se situacija koliko-toliko drži pod kontrolom.

Naveo je da je sadašnja situacija posledica toga što u Srbiji nikako nije virus u potpunosti potisnut, već je tinjao.

Kada su u pitanju vrtići i škole, Kon kaže da je došlo do upliva virusa u te institucije, ali da nema transmisije tako da je na školama da li mogu da se organizuju da grupu, po grupu šalju na onlajn nastavu. 

Navodi da sada još uvek nije sezona gripa, da to počinje u decembru i da će do tog sudara doći, ali nešto kasnije.

Naglašava da u bolnicama ima još prostora, ali upozorava da se broj pacijenata na dnevnom nivou povećava, posebno u Beogradu.

"To je eksponencijalni rast. Nismo uspeli da dva, tri dana imamo isti broj, već konstantno veći i to zabrinjava. Ako je bilo 590, pa sledeći dan 640, to treba množiti sa deset", kaže Kon.

Ocenio je da se trenutno Srbija nalazi u nedelji uspona, što će biti slučaj i sledeće nedelje, a može da se desi i da zahvati treću nedelju.

"Onda može da dođe do zaravnjenja, a spuštanje se može očekivati za nekih pet nedelja od sada, polovinom decembra, ali ako poštujemo preporučene mere", kaže dr Kon.


#   krizni štab   Koronavirus   Predrag Kon
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima