Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bugarski novinari u poseti južnoj Srbiji

rssBookmark and Share

Niš 27.09.2013. Autor: Rts

Petnaest bugarskih novinara,završilo je posetu tri okruga Južne Srbije, koji su ekonomski, kulturološki i turistički najviše povezani sa susednom Bugarskom. Kroz IPA projekat prekogranične saradnje dve zemlje, koji finansira EU, pripadnici sedme sile prepoznavali su kulturno nasleđe i prirodne znamenitosti pograničnih predela.

Bugarski novinari u poseti južnoj Srbiji

Najjači utisak na kolege iz susedne Bugarske ostavili su u Nišu Medijana, Ćele kula, Tvrđava i  izložba o Konstantinu. Njegov rodni grad je bila prva stanica novinarima iz Bugarske, koji će o detaljima boravka u Nišu, Leskovcau i Vranju pisati u svojim izveštajima.

"Prvi put sam u Nišu i veoma mi se dopao. Kroz moju kameru je vrlo interesantan i drugačiji. Ima mnogo ljudi, živ je grad. Oduševljena sam arhitekturom", kaže Angelina Dočeva, snimatelj bugarske nacionalne televizije.

"Utisci mi još uvek nisu sređeni, ali ono što sam odmah primetila su prelepe građevine i, kako čujem bogata istorije. Niš je prelep grad koji ima detalje koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim", kaže Elica Ivanova, reporter bugarske nacionalne televizije.

Najviše kolega bilo iz pisanih medija, a osim iz Sofije mnogi su iz manjih gradova- Pernika i Čustendila. Među njima i nekadašnji dopinisnik nacionalnog radija iz Beograda, Nikolaj Krstev.

Suserti sa gradonačelnicima gradova domaćina bili su prilika da se novinari raspitaju o ekonomskoj saradnji suseda, ali i o boravku brojnih bugarskih turista, naročito u Nišu uoči Nove godine. Uzvratna poseta srpskih kolega planirana je krajem oktobra.

Od 65 projekata prekogranične saradnje, novinarsko preotkrivanje bilo je jedni odobren medijski projekat.


#   Niš   novinari   Ćele kula
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima