Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas se obeležava Rođenje Presvete Bogorodice - Mala Gospojina

Bookmark and Share

21.09.2023. Južna Srbija Info

Rođenje Presvete Bogorodice ili Roždestvo Presvete Bogorodice u narodu Mala Gospijina koji se obeležava 21. septembra je crkveni i narodni praznik kojim se slavi rođenje Bogorodice Marije.

Danas se obeležava Rođenje Presvete Bogorodice - Mala Gospojina

Ovaj praznik spada u red najvećih Crkvenih praznika. Bogorodica je rođena u Nazaretu,od ostarelih i pravednih roditelja Joakima i Ane. Po ocu i njegovim precima, bila je od carskog roda Davidovog, a po majci i njenim precima, od roda prvosvešteničkog. Ana je kao starica rodila kćer Mariju, po blagoslovu Božijem. Ovaj dan se praznuje kao Mala Gospojina ili Mala Bogorodica.

Obeležava se 21. septembra svake godine. Trška crkva i Manastir Suvodol su joj posvećen.

Narodni običaji

Jesenje svadbe u Srbiji, od davnina, počinjale su od Male Gospojine.

U poljoprivredi, Mala Gospojina je označavala vreme kada se počinjalo sa oranjem i setvom ozimih useva. U to vreme, priređivane su i razne stočarske svečanosti.

Veruje se da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva, a da jaja iz toga perioda mogu cele godine ostati sveža pa se zato ostavljaju za nasad; pilići izleženi u ove dane biće dobre nosilje. Mnoge porodice slave Malu Gospojinu kao svoju Krsnu slavu.

Mala Gospojina u Šumadiji smatra se velikim praznikom i slavom. Domaćini koji ne slave slavu, odlaze sa porodicom svečano obučeni na raznorazne i mnogobrojne sabore i vašare, koji se održavaju oko crkava, odnosno u crkvenim portama[2]. Ovaj dan je dobar za održavanje svadbi i veridbi. U Glamočkom polju održava se veliki stočni vašar.

Najveći vašari u Srbiji su u Negotinu i Šapcu, s tim što vašar u Negotinu ima vrlo dugu tradiciju.

Komentara: 0


#   SPC   Bogorodica   Mala Gospojina   Rođenje Presvete Bogorodice
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima