Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas su Božićne poklade, dan pred Božićni post

Bookmark and Share

27.11.2022. Južna Srbija Info

Božićne poklade su crkveni i narodni praznik uoči početka sutrašnjeg šestonedeljnog Božićnjeg posta. Praznuje se na dan Svetog apostola Filipa

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Kod Srba poklade se obeležavaju pred početak božićnjeg posta, kao i uoči uskršnjeg, velikogospojinskog posta i petrovskog posta („bele poklade“)

Božićne poklade, uoči početka Božićnjeg posta i poslednji dan kada je dozvoljeno jesti meso, jaja i beli mrs u ovoj godini.

Sveti Filip (rođen u Vitsaidi, Galileji; umro verovatno oko 81. ili 86. u Frigiji ili u Skitiji u današnjoj Ukrajini) jedan je od dvanaestorice apostola.

Po Svetom pismu tradiciji rodom iz Vitsaide kraj jezera Galilejskog, kao i Petar i Andrija, Filip bi pozvan od Isusa Hrista da mu se pridruži i bude mu učenik. Filip je zatim upoznao Natanaila (za kog se smatra da je apostol Vartolomej) sa Hristom. Primivši Svetog Duha,

Filip je propovedao Jevanđelje po mnogim stranama Azije i po Grčkoj. Po crkvenoj tradiciji Filip se u frigijskom gradu Jerapolju našao na zajedničkom jevanđelskom poslu sa apostolom Jovanom, svojom sestrom Marijamnom i apostolom Vartolomejom. Tu bi neka opasna zmijurina, koju neznabošci hranjahu brižljivo i klanjahu joj se kao božanstvu. Apostoli molitvom umrtviše zmiju, time navukoše gnev tamošnjih ljudi. Neznabošci uhvatiše Filipa i raspeše ga naopako na drvetu, potom raspeše i Vartolomeja. Dalje po crkvenoj tradiciji u tom se zemlja rastupi i proguta sudiju i mnoge druge sa njim. U velikom strahu ljudi potrčaše da skinu razapete apostole, no uspeše jedino Vartolomeja da skinu živa; Filip, pak, beše izdahnuo. Vartolomej postavi krštenima za episkopa Stahija, koga pre toga on i Filip behu iscelili od slepila i krstili. Mošti Svetog Filipa prenete su docnije u Rim.


#   SPC   Božićni post   Poklade   Sveti apostol Filip
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima