Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dani Vranja

rssBookmark and Share

07.09.2012. Izvor : Rts

U Vranju se obeležava Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Sedmoseptembarska priznanja uručena su Duvanskoj industrij BAT i profesorki Leposavi Ristić. Večeras se završava manifestacija "Dani Vranja", a sinoć je na programu bilo Veče Starih dana, sevdaha i meraka.

Dani Vranja

U dvorištu Borine kuće počeli su Stari dani. Svet koji voli i pati, oživeli su glumci Vranjskog pozorišta.

"Taj duh starog Vranja, te sudbine likova koje, naravno, postoje i danas kod vranjanaca. Sve je to specifično i taj sevdah i karasevdah", kaže glumac Dragan Stanković.

Dani Vranja su u znaku pozorišta i njegove tragične sudbine.

Direktor pozorišta "Bora Stanković" Radmila Đorđević kaže da su novčana sredstva, koja se prikupljaju ovih dana, uvećana zahvaljujući ovoj manifestaciji.

Sevdah i dert, osećanje dubokih čežnji opisao je Bora. Njegovi junaci vole, pate, čeznu. Ova osećanja prožeta su i u vranjskom karasevdahu i u bosanskom sevdahu.

U srcu karasevdaha, na zadovoljstvo vranjanaca, bosanske sevdalinke svirao je "Mostar sevdah bend".

"Sevdah i vranjske pesme ja smatram istim, jer je to puno duše, puno lepote i puno poezije", kaže Ilijaz Delić iz Mostar sevdah benda.

Nedeljko Kovačević, takođe član ove grupe kaže da se u Vranju više koristi truba i duvački instrumenti, a u Bosni tambure, harmonike, violine.

Uz vranjsku izvornu muziku veliki ansambl RTS-a i "Big Bend" orkestar Dejana Petrovića, večeras se završava sedmodnevna kulturno-turistička manifestacija "Dani Vranja".


#   Bora Stanković   Dragan Stanković   Dani Vranja
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima