Južna Srbija Info

Demanti SPC: Vladika niški Jovan nije suspenzovan

rssBookmark and Share

01.07.2015. SPC

Razna glasila, poput „Informera”, „Kurira” i sličnih, prenose vest agencije „Beta”, koja se, po ustaljenom običaju, poziva na „informacije iz vrha SPC”, da je Episkop niški Jovan suspendovan odlukom Svetog Sinoda, „svojevrsne vlade unutar Crkve” (!), i da će ga do sledećeg zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve „menjati” (srpski bi se reklo zamenjivati) Episkop raško-prizrenski Teodosije.

Foto: Novosti
Foto: Novosti

Ovo je gruba dezinformacija. Episkop niški Jovan nije suspendovan nego je, po uobičajenoj proceduri, dobio privremeno odsustvo iz Eparhije niške radi lečenja, i to ne do idućeg zasedanja Sabora nego do idućeg zasedanja Svetog Sinoda u drugoj polovini avgusta. U praksi Srpske Pravoslavne Crkve odsustvo episkopima na period duži od kratkih odsustvovanja od nekoliko dana ne daje Sveti Sinod nego Patrijarh. On odobrava i predlog o zamenjivanju (nipošto „menjanju”!) episkopa koji odsustvuje. Tako je bilo i u ovom slučaju.
I to je sve.

Ako ovo ne znaju novinari, trebalo je da zna njihov informator, ma ko on bio. Duhovno i moralno, on je neuporedivo gori od njih.

Kakvo će biti zdravstveno stanje Episkopa niškog posle sadašnje faze lečenja, ostaje da se vidi. Hrišćani se mole da ono bude dobro, bolje ili najbolje, a neljudi zlurado čekaju da se pogorša.

Episkop bački Irinej,
portparol Srpske Pravoslavne Crkve

Komentara: 0


#   SPC   Vladika niški Jovan   demanti   suspenzija   Episkop bački Irinej
@


 


[ Dodaj komentar ]