Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gadžin Han: 30 obolelo od mišje groznice

rssBookmark and Share

Gadžin Han 22.12.2014. Tanjug - Južna Srbija Info

U selu Zaplanjska Toponica, u opštini Gadžin Han, proglašena je epidemija tularemije, akutne zarazne bolesti koju prenose glodari, od koje je obolelo 30 ljudi.

Gadžin Han: 30 obolelo od mišje groznice

Ovo je danas Tanjugu saopštio vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje u Nišu Branislav Tiodorović.

Jedno dete leči se u Dečjoj klinici i jedna žena je u Klinici za infektivne bolesti u Nišu, dok se ostali leče ambulantno, rekao je Tiodorović, koji je epidemiolog.

On je istakao da je epidemija pod kontrolom lekara i stručnih ekipa.

"Izvor zaraze su glodari, najčešće miševi i pacovi, a put prenošenja je zagađena hrana ili voda, kao i kontakt sa glodarima, naveo je on i kazao da to mogu da budu i radne površine ili prašina prilikom pripreme, na primer, sena za stoku", kazao je Tiodorović.

Iz preventivnih razloga seoski vodovod se ne koristi, a stručne ekipe više puta su obišle selo i naložile mere kao što su pojačana opšta i lična higijena, deratizacija i upotreba maske prilikom obavljanja poslova na selu.

Povodom epidemije, u Gadžinom Hanu je održana sednica Štaba za vanredne situacije radi pomoći stanovnicima Zaplanjske Toponice u dopremanju vode i maski.
"Znaci oboljevanja su povišena temperatura, bol u grlu, uvećanje limfnih čvorova, a inkubacija može da traje 10 do 17 dana i kada se otkrije na vreme uspešno se leči", naveo je Tiodorović.

On ukazuje da je ove godine primetan znatno više glodara, na šta ukazuje i povećan broj obolevanja od mišje groznice.

Broj mišjih groznica ove godine bio je dva puta veći od broja zabeleženih obolelih u prethodnim godinama do 2006.

To znači, ukazuje Tiodorović, da postoji mogućnost da se tularemija javi i u drugim delovima Srbije, u prirodnim žarištima te bolesti, a to su Stara i Suva planina kao što je to slučaj sa Zaplanskom Toponicom, ali su to i Rtanj i Kopaonik, kao i planine Zapadne Srbije.

 


#   Gadžin Han   Institut za javno zdravlje   Suva planina   Branislav Tiodorović   Zaplanjska Toponica     infektivne bolesti
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima