Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gradu Nišu za energetsku efikasnost 40 miliona dinara u 2022. godini

rssBookmark and Share

Niš 12.03.2022. Južna Srbija Info

Grad Niš i Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije – Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti potpisali su ugovor kojim se obezbeđuje 40 miliona dinara za sufinansiranje programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovodi Grad Niš u 2022. godini.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Uručivanju ugovora u Aranđelovcu u prisustvu ministarke rudarstva i energetike prof. dr Zorane Mihajlović, u ime Grada Niš ugovor je preuzeo direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević.

„Danas smo potpisali ugovore sa 151 opštinom i gradom za unapređenje energetske efikasnosti. Zajedno smo, Ministarstvo i lokalne samouprave, obezbedili dve milijarde dinara, odnosno zajedno sa građanima četiri milijarde dinara, što će omogućiti da učestvuje 20.000 domaćinstava. Ovo je veliki projekat i za lokalne samouprave i za državu i direktna korist za građane, jer će omogućiti da se smanji potrošnja toplotne energije, da računi budu niži za 25 do 30 odsto. Realizacijom ovog projekat uštedeće se toplotna energija koja je jednaka proizvodnji Gradske toplane u Nišu. To je i ogromna ušteda u ekološkim troškovima i ujedno znači zdraviju životnu sredinu“, rekla je Mihajlovićeva.

Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, kao organa Ministarstva rudarstva i energetike, obavezuje se prema ugovoru da će obezbediti 20 miliona dinara za realizaciju programa energetske efikasnosti koliko će izdvojiti i Grad Niš.

Ugovorom se reguliše nadzor nad realizacijom projekta i namenskom trošenju sredstava, način obaveštavanja, izveštavanja i plaćanja, kao i druge obaveze ugovornih strana.

Prema konačnoj rang listi Gradskog veća Grada Niša sredstva u prethodnom projektu energetske sanacije dobila su 183 niška domaćinstva.

Izvor: Grad Niš


#   Niš   KLER   Ministarstvo rudarstva i energetike   energetska efikasnost   stolarija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima