Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Epidemija gripa u Leskovcu

rssBookmark and Share

25.01.2012. Autor : T.Stevanović |

Do sredine januara ove godine leskovački Zavod za javno zdravlje evidntirao je 1748 leskovačkih pacijenata koji su se žalili na respiratorne infekcije disajnih puteva. Od tog broja kod 1347 pregledanih pacijenata izolovani su virusi nosioci infekcije sezonskog gripa, što je za 377 prijavljenih pacijenata više u odnosu na isti period iz 2011.godine.

Epidemija gripa u Leskovcu

Oprez !

"Kod 657 pacijenata, tokom ovog meseca, koji nisu primili potrebnu vakcinu utvrđeni su znaci sezonskog gripa, što ukazuje na činjenicu da se Leskovčani nerado vakcinišu. U našim zalihama trenutno imamo oko 4700 ampula vakcina protivu gripa, a razlog tome je prošlogodišnje negativno iskustvo pacijenata u vakcinaciji u preventivi Svinjskog gripa , istakla je za medije primarijus dr Jadranka Krasić načelnik leskovačkog Zavoda za javno zdravlje.

"Poželjno je da se osobe sa smanjenim imunitetom, sa kardiovaskularnim i respiratornim problemima poreventivno vakcinišu bez obzira na svoja dosadašnja, lična, iskustva jer ovih vakcina imamo dovoljno i ne bi trebali da se izlažu riziku", dodala je dr Krasić.

Ambulante leskovačkog Doma zdravlja, njih tridesetak prepune su pacijenata . Broj pacijenata se svakodnevno povećava sa pgoršanjem vremenskih prilika na jugu Srbije.

Pretpostavlja se da je na pomolu nova epidemija sezonskog gripa i da se broj obolelih od respiratornih i akutnih infekcija veći, jer su mnogi od pacijenata koji žive u brdsko-planinskim selima zatrpani smetovima snega, mnogi pacijenti još nisu u mogunosti da nesmetano dođu do svojih ambulanbti u nižim delovima grada i obrate se izabranom lekaru.

Iz tih razloga je u mnogim ambulantama opredelenje za "izabranog lekara" odloženo je do 1.jula tekuće godine, potvrđeno nam je u leskovačkom Zavodu za javno zdravlje.


#   epidemija   Jadranka Krasić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima