Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Falsifikovali isprave za dečiji dodatak

rssBookmark and Share

20.05.2016. RTV Vranje

Da bi došli do para građani krše zakon. To svakako nije moguće bez pomoći ovlašćenih lica i zaposlenih u služabama koje proveravaju podneta dokumenta, pa se na kraju sve svede na korupciju i kriminalno ponašanje

Foto. RTV Vranje youtube.com
Foto. RTV Vranje youtube.com

Jedna takva priča vezana je za dečiji dodatak.

Iako je iznos dečijeg dodatka sada više nego simboličan i kreće se od 2 hiljade i 600 do 3 hiljade i 400 dinara, ima i onih koji i za ovim novcem nezakonito posežu. U više navrata od nadležnih u gradskom rukovodstvu moglo se čuti da je u Odseku za društvenu brigu o deci u Vranju, došlo do kršenja zakona i da se ispituje nastala situacija. Govorilo se da su u pitanju milionski iznosi i da je za taj novac oštećen budžet Republike Srbije, jer se isplate vrše sa tog nivoa. Moglo se čuti i da su lažne potvrde donosili zaposleni u državnim organima.

Tim povodom, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja, obratili smo se Osnovnom javnom tužilaštvu sa sledećim pitanjima: Da li je pokrenuta istraga u vezi sa dečijim dodacima u Odseku za društvenu brigu o deci U Vranju? Ako jeste dokle sa time stiglo? Imamo nezvanične informacije da se istraga vodi protiv dve osobe iz Odseka, da li je to tačno, ako je tako, ko su ti ljudi? Da li su istragom obuhvaćene i osobe koje su izdavale lažne potvrde o visini zarada zaposlenih?

U zakonskom roku dobili smo odgovor iz Osnovnog javnog tužilaštva u kome se kaže, da je ovom organu  podneto nekoliko krivičnih prijava od strane Policijske uprave u Vranju,  protiv osumnjičenih S.S, S.G, J.S, R.D i S.N,  zbog osnova sumnje da su izvršili po jedno krivično delo falfikovanje isprave iz čl.355.st.1.Krivičnog zakonika, jer su prilikom podnošenja zahteva za dečiji dodatak,  upotrebili kao pravu lažnu ispravu, potvrdu o ostvarenim prihodima iz radnog odnosa, a u nameri ostvarivanja prava na dečiji dodatak.  Takođe su podnete krivične prijave protiv osumnjičenih M.C. i P.D, zaposlenih u Odeljenju za zdravstvenu, socijalnu i dečiju zaštitu u Vranju, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja iz čl.359.st.1.Krivičnog zakonika. Po navedenim predmetima u toku je predistražni postupak.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih so došli pronađeno je preko 30 takvih predmeta, ali su za sada u razmatranje uzeta sedam.


#   Dečiji dodatak   zloupotreba službenog položaja   informacija od javnog značaja   krivične prijave   krivično delo
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima