Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kućni pritvor advokatima

Bookmark and Share

Kosovska Mitrovica 07.04.2014. Tanjug

Dvojici advokata iz Kosovske Mitrovice, Dejanu A. Vasiću i Faruku Korenici, određen kućni pritvor zbog sumnje da su uticali i pretili svedocima u sudskom postupku koji je u toku

Kućni pritvor advokatima

Apelacioni sud u Prištini preinačio je ranije rešenje Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici kojim je advokatima određena mera zabrane približavanja svedocima zamenivši je merom kućnog pritvora.

"Ovakva zabrana napuštanja kuće definitvno je onemogućila advokata Korenicu i mene da branimo Žarka Veselinovića kojeg smo zastupali u proteklih 10 meseci", rekao je advokat Vasić.

Vasić je dodao da mu je ovom merom onemogućena odbrana i u drugim osetljivim predmetima kao što su slučajevi Laze Lazića, Dragoljuba Delibašića, Srećka Martinovića, Nenada Stojkovića i drugih.

Međunarodni tužilac iz Euleksove kancelarije za tužilaštvo Paskal Persons rekao je ranije da su dvojica advokata iz Mitrovice uhapšena zbog sumnje da su obojica uticala, čak i pretila svedocima u sudskom postupku koji je u toku.

Hapšenje advokata krajem marta izazvalo je reakcije Srba na severu Kosova koji su čak zapretili da će "uskratititi prisustvo" Euleksu na severu Kosova ako oni ne budu oslobođeni.

Advokati su odlukom Osnovnog suda oslobođeni i određena im je mera zabrane približavanja svedocima i napuštanja mesta prebivališta, ali je odlukom Apelacionog suda nakon žalbe advokata i tužioca odluka preinačena u kućni pritvor.

Vasić i Korenica važe za vrsne profesionalce, a nakon što ih je Euleks lišio slobode 25. marta oglasila se i Advokatska Komora Srbije koja je ocenila da se radi o kršenju ljudskih prava.


#   Kosovska Mitrovica   Priština   apelacioni sud   advokatska komora   kućni pritvor
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima