Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Lopovi provalili u kuću vladike Pahomija

rssBookmark and Share

Vranje 28.04.2017. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Lopovi su sve bezobzirniji o čemu govori podatak da se krađe sve češće dešavaju u po bela dana. Provaljuje se u stanove, lokale, radionice, škole a ne zaobilaze se ni svetinje. Tokom uskršnjih praznika, nepoznati počinioci provalili su u kuću vladike Pahomija.

Foto: RTV Vranje
Foto: RTV Vranje

Dva dana nakon toga ukradene su kutije sa dobrovoljnim prilozima vernika, a kasno sinoć su razbijena vrata na Šapranačkoj crkvi.

Za kratko vreme crkva je podnela 17 krivičnih prijava protiv NN počinilaca zbog krađe doborovoljnih priloga ili urušavanja crkvenog inventara. Krađe su najčešće o velikim verskim praznicima kada više vernika dolazi na službu. Tako je bilo i na Uskrs. Tokom trajanja službe, uoči Uskrsa, lopovi su provalili u dom vladike Pahomija, ušli unutra i uzeli dva kompjutera. Ljudi iz obezbeđenja su brzo regovali i lopovi su u begu bacili i uništili kompjutere. Dva dana nakon toga u Sabornom hramu se desila pljačka. "Nepoznati počinioci su odneli kutije sa novcem, dobrovoljnim pilozima koji ostavljaju vernici.

Jednu kutiju su odneli a jednu polupali" kaže sveštenik Stanislav Petrušević. On dodaje da je sinoć kasno pijavljen pokušaj provale u Šapranačkoj crkvi ali daje brzom intervencijom starešina crkve sprečena pljačka. Provalnici su obili vrata i na ta način pričinili i materijalnu štetu.
Crkva ima ozvučenje i video nadzor, ali je nemoguće ispratiti svaki kutak, kaže otac Stanislav i apeluje na vernike da svoje priloge ostavljaju u kutijama a ne na vidljivom mestu.

On kaže da su na udaru sve crkve i da su česti pokušaji krađe a da se neki nikada ne rasvetle. Primer je krađa koja se desila pre godinu dana u Pavlovcu kada su lopovi ukrali crkveno zvono. 


#   Vranje   lopovi   PU Vranje   video nadzor   vranjski Pahomije   provalnici
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima