Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Na Gradini otkriveno zlato vredno preko pola miliona evra u punom rezervoaru

rssBookmark and Share

Gradina 15.09.2022. Južna Srbija Info

Zajedničkim radom carinskih i policijskih službenika 14. septembra 2022. godine, na prelazu Gradina sprečen je pokušaj da u punom rezervoaru jednog automobila bude prokrijumčareno skoro 11 kilograma zlata, čija je vrednost procenjena na preko pola miliona evra.

Na Gradini otkriveno zlato vredno preko pola miliona evra u punom rezervoaru

Prekršaj je otkriven kada je na ulazu u zemlju za kontrolu izdvojen mercedes strane registracije, kojim su iz Turske ka Nemačkoj putovala dvojica stranih državljana. 

Na uobičajeno pitanje o robi za prijavljivanje, putnici su odgovorili da sem ličnog prtljaga nemaju ništa drugo. 

Već na početku pregleda u prtljažniku automobila pronađen je plastični kanister sa naftom i crevo za pretakanje, a osim toga i jedna kesa sa aparatom i folijom za vakumiranje, makazama, kanapom i selotejp trakom. 

Sve je to bio dovoljan razlog za sumnju i nastavak pregleda u za to specijalno predviđenom prostoru namenjenom detaljnom pregledu i pretresu vozila.

Nakon što je podignuto zadnje sedište i skinut poklopac rezervoara za gorivo, uočeno je da je plovak u njemu potpuno čist, a fabrička boja na tom delu motora ogrebana. 

Tada je specijalnim uređajem za kontrolu teško dostupnih šupljina izvršen pregled unutrašnjosti rezervoara, kada su uočene nepravilnosti koje su ukazivale na to da u njemu pored nafte ima još nečega. 

Na pitanje šta se pored goriva nalazi u rezervoaru, vozač je uporno tvrdio da je unutra samo  gorivo, međutim kada je video da granični službenici neće odustati od dalje kontrole, priznao je da je unutra sakrio oko osam kilograma zlata.

Uz pomoć vakum pumpe iz rezervoara je izvučena tečnost, a nakon skidanja plovka unutra su pronađeni paketići vakumirani folijom i uvezani kanapom, koji su prethodno otkriveni u prtljažniku automobila. 

Granični službenici su o otkrivenom prekršaju obavestili tužioca i Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije MUP Niš, da bi potom uz pomoć krim-tehničara iz rezervoara bilo izvađeno ukupno 13 paketića zlata. 

Merenjem je utvrđeno da se radi o 10.852 grama različitog zlatnog nakita. 

Krijumčareno zlato, vozača i automobil preuzeli su u dalju nadležnost policija i tužilaštvo, dok je saputnik nastavio dalje putovanje.


#   Gradina   carina   krijumčarenje   nakit   zlato   Granični prelaz
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima