Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Oficiri i vojnici osuđeni za ratni zločin

rssBookmark and Share

06.08.2012. Izvor: Agencije

Zbo ratnog zločina nad civilima na Kosovu 1999. godine, Viši sud u Nišu izrekao osuđujuću presudu bivšim pripadnicima VJ. Osuđeni su oficiri Zlatan Mančić i Rade Radojević i redovni vojnici Danilo Tešić i Mišel Seregi.

Oficiri i vojnici osuđeni za ratni zločin

Sudsko veće Višeg suda u Nišu izreklo je osuđujuću presudu okrivljenim pripadnicima Vojske Jugoslavije oficirima Zlatanu Mančiću i Radetu Radojeviću i redovnim vojnicima Danilu Tešiću i Mišelu Seregiju za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na Kosovu u aprilu 1999. godine, saopštio je Fond za humanitarno pravo.

 

Sudsko veće, kojem je predsedavala sudija Dijana Janković, izreklo je presudu čijem objavljivanju okrivljeni nisu prisustvovali.

Predsednica veća je pročitala zatvorske kazne, ali obrazloženje presude nije, smatrajući da "to nije potrebno, jer okrivljeni nisu prisutni i da ne bi nepotrebno zamarala prisutne".

Viši sud u Nišu potvrdio je zatvorske kazne Vrhovnog vojnog suda od 22. maja 2003, koji je Tešiću i Seregiju izrekao niske kazne, uzimajući u obzir njihovo priznanje u istrazi i na glavnom pretresu.

Okrivljeni Tešić i Seregi su u međuvremenu povukli priznanja, što, izgleda, nije uticalo na odluku Višeg suda u pogledu visine zatvorske kazne izrečene dvojici okrivljenih.

Ostaje pitanje o olakšavajućim okolnostima koje je sud imao u vidu, kada je odlučio da Tešića kazni sa sedam, a Seregija sa pet godina zatvora. Poricanje zločina spada u otežavajuće okolnosti.

Prvo prvostepeno suđenje počelo je 16. septembra 2002. pred Vojnim sudom u Nišu.

Tešić i Seregi su na glavnom pretresu i u istrazi, priznali da su po naređenju pretpostavljenih, Mančića i Radojevića, ubili dvojicu albanskih civila u aprilu 1999. godine na izlasku iz sela Kušnin, dok su Mančić i Radojević negirali sve navode optužbe.

Vojni sud u Nišu je osudio Mančića na sedam godina zatvora, Radojevića na pet godina, Tešića na četiri godine i Seregija na tri godine zatvora.

Odlučujući po žalbi odbrane i vojnog tužilaštva, Vrhovni vojni sud je 22. maja 2003. preinačio presudu u pogledu kazne i osudio optuženog Mančića na 14 godina zatvora, optuženog Radojevića na devet, optuženog Tešića na sedam i optuženog Seregija na pet godina zatvora.

Vrhovni sud Srbije je prvo ukinuo presudu Vrhovnog vojnog suda, a potom je je od Međunarodnog komiteta crvenog krsta tražio knjigu nestalih osoba na Kosovu, iz koje je utvrdio identitet žrtava koje su predmet postupka.

Ponovljeno suđenje je počelo 6. juna 2007. pred Okružnim sudom u Nišu.

Zbog promene sastava sudskog veća, kao i reorganizacije sudova, glavni pretres je počeo iz početka 2010. godine pred većem Višeg suda u Nišu, kojim je predsedavala sudija Dijana Janković, navedeno je u saopštenju.

 


#   vojnici   viši sud   Dijana Janković   Fond za humanitarno pravo   krivično delo   ratni zločin
@FHPHLC @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima