Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niškim žandarmima uslovne kazne od po osam meseci zatvora zbog napada na Andreja Vučića

rssBookmark and Share

Niš 17.04.2019. RTS, Južna Srbija Info

Sedam pripadnika jedinice Žandarmerije iz Niša osuđeno je zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje u sticaju sa krivičnim delom napad na vojno lice u vršenju vojne službe

Foto: MUP ilustracija
Foto: MUP ilustracija

Viši sud u Beogradu osudio je na uslovne kazne zatvora od po osam meseci sa rokom provere od tri godine sedmoricu žandarma niškog odreda, jer su upotrebom nepotrebne i prekomerne sile isprebijali braću tadašnjih premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika vojne policije, tokom održavanja "Parade ponosa 2014" u Beogradu.

To znači da se kazne neće izvršiti ako u roku od tri godine ne počine novo krivično delo.

Ovo je druga prvostepena presuda, jer je prvu, kojom su žandarmi bili osuđeni na uslovne kazne zatvora od šest i osam meseci, prošle godine u junu ukinuo Apelacioni sud i naložio da im se suđenje ponovi.

I na novu presudu postoji pravo žalbe Apelacionom sudu.

Sedam pripadnika jedinice Žandarmerije iz Niša osuđeno je zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje u sticaju sa krivičnim delom napad na vojno lice u vršenju vojne službe 

Osuđeni su Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić i Mitar Milosavljević.

Suđenje im je ponovljeno po nalogu Apelacionog suda u Beogradu iz juna prošle godine, kada je isti sud potvrdio oslobađajuću presudu komandantu ovog žandarmerijskog voda Radetu Matiću i pravosnažno ga oslobodio optužbi kojima se teretio da nije preduzeo mere da spreči napad. 

Deo ovog incidenta zabeležio je snimatelj televizije N1 koji su objavili gotovo svi mediji i koji je i dalje dostupan na Jutjubu.

Na tom video-zapisu od minut i četrdeset pet sekundi, pored ostalog, vidi se kako žandarmi pendrecima tuku više lica i štitovima ih guraju u zid zgrade.


#   Niš   žandarmerija   nasilje   viši sud   apelacioni sud   suđenje   Andrej Vučić   Predrag Mitrović   Slavko Stojanović   Dragan Savić   Dalibor Đorđević   Zlatko Gigić   Boban Lekić   Mitar Milosavljević   krivično delo
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima