Južna Srbija Info

Starac promrzao i ostao bez prstiju na obe noge

rssBookmark and Share

Kuršumlija 07.03.2015. Blic, Južna Srbija Info

Ratko Radisavljević (67) iz kuršumlijskog sela Svinjišta udaljenog pedesetak kilometara od Kuršumlija, primljen je pre nekoliko dana u prokupačku bolnicu “dr Aleksa Savić” sa promrzlinama stopala koje su bile toliko velike da su mu otpali prsti na obe noge.

Starac promrzao i ostao bez prstiju na obe noge

Naime, Radisavljevića koji je smešten na Odeljenje intenzivne nege prokupačke hirurgije, promrzlog, iznemoglog i gladnog pronašao je pre nekoliko dana jedan od malobrojnih meštana ovog sela koji je odmah alarmirao zdravstvene radnike.
 
Pacijent je primljen na Odeljenje hirurgije sa znacima i posledicama promrzlina u predelu oba stopala. Nesrećni čovek se i dalje nalazi na bolničkom lečenju, a ono što je važno da je trenutno njegovo opšte stanje stabilno i nije životno ugrožen,  rekla je portparol prokupačke Bolnice, doktorka Marija Despotović.
 
Kako saznajemo, Radisavljaveć već godinama živi sam u kuršumlijskom selu Svinjište, a kako meštani ističu zbog teškog psihičkog stanja u kojem se nalazi često je odbijao i pomoć rodbine.
 
O njemu niko nije brinuo pa je prepušten malobrojnim meštanima koji bi mu katkad udelili nešto hrane jer nije mogao da se na adekvatan način stara o sebi.
 
Promrzlog, iznemoglog i gladnog Radisavljevića je pronašao meštanin ovog sela nakon što je razvalio vrata kuće i zatekao ga bespomoćnog na starom krevetu sa gangrenom prstiju koji su usled promrzlina počeli da otpadaju.

Delovao je strašno i bespomoćno. Već su počele da mu otkazuju pojedine funkcije, jer je slabo komunicirao. Svratio sam jer mi je bilo sumnjivo što ga danima nisam video da izlazi iz kuće,  kaže meštanin.
 
On ističe da je nesrećni starac nakon toga kolima Hitne pomoći prebačen u prokupačku bolnicu gde su ustanovili promrzline, odnosno, sa njegovih stopala su već otpali prsti usled smrzavanja.
 
Prema nezvaničnim saznanjima o Radisavljeviću u poslednje vreme niko nije brinuo.
 
O ovom slučaju obavešten je i kuršumlijski Centar za socijalni rad koji bi posle bolničkog oporavka trebao da obezbedi neki adekvatan smeštaj za Radosavljevića koji je živeo sam u Svinjištu, selu udaljenom pedesetak kilometara od Kuršumlije, nastanjenom malobrojnim, uglavnom staračkim domaćinstvima.

 

Komentara: 0


#   Kuršumlija   Dr Aleksa Savić bolnica   Svinjište   Centar za socijalni rad   starac   Marija Despotović   životno ugrožen   prsti   Ratko Radisavljević    
@


 


[ Dodaj komentar ]