Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zloupotrebljavali decu zbog prosjačenja

rssBookmark and Share

Niš 14.04.2009.

Zloupotrebljavali decu zbog prosjačenja

Uhapšen zbog trafikinga decom-prosjacima

Niška policija uhapsila je S.T.(38) iz Prćilovice, opština Aleksinac, zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovine ljudima, a za S.S.(50) iz Trstenika, koji je u bekstvu, traga zbog saizvršilaštva istog krivičnog dela, saopšteno je u policiji.

Osumnjičeni su vrbovali, a potom i prevozili decu iz okoline Niša do Crne Gore gde su se ona bavila prosjačenjem, naveli su u niškoj Policijskoj upravi.

Osumnjičene je juna prošle godine crnogorska policija zaustavila u vozilu u kojem su prevozili više od 30 lica, od kojih je 19 bilo maloletno. Kažnjeni su pred sudijom za prekršaje sa po 300 evra, i naloženo im je da napuste Crnu Goru.

"Crnogorski tužilac tada je procenio da nije celishodno voditi krivični postupak", rekao je šef Odseka za strance, suzbijanje ilegalne migracije i trgovine ljudima Dušan Klikovac.

Niška policija uspela je da preko Interpola i državnih organa Srbije i Crne Gore prikupi svu potrebnu dokumenatciju, kao i da prošle sedmice pronađe osumnjičenog S.T. i uhapsi ga.

Deca romske nacionalnosti su, zajedno sa svojim roditeljima, bila smeštena u Podgorici, odakle su svakoga dana prevoženi do drugih mesta na obali, gde su prosila. Deo "pazara" dobijali su i njihovi roditelji.

Klikovac je istakao da su osumnjičeni u trafiking uključili i svoju decu, ali će se teretiti za krivično delo trgovine ljudima i prosjačenja samo za zloupotrebu tuđe. Među decom je bilo petoro mlađih od pet godina.

Crnogorski Centar za zbrinjavanje maloletne dece prihvatio je odmah dvoje maloletnika, oni su kasnije preuzeti od niškog Centra za socijalni rad i sada se nalaze u hraniteljskim porodicama, rečeno je u policiji.

Organizatori su otkriveni u okviru crnogorske akcije "Prosjak", na početku prošle turističke sezone na crnogorskom primorju.

Dok prošle godine na području Policijske uprave Niš nije bilo ni jednog slučaja trgovine ljudima, niška policija je 2004. otkrila devetočlanu grupu koja je davala decu drugima uz naknadu, a mesto izvršenja i te trgovine bila je Prćilovica u aleksinačkoj opštini.


http://www.mtsmondo.com/news/world/text.php?vest=131200

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Za-prosjachenje-regrutovani-i-trogodishnji-romski-malishani.lt.html

http://www.blic.rs/srbija.php?id=88298

http://www.gradjanski.rs/navigacija.php?vest=41844



#   Niš   policija   Prćilovica   trgovina   krivični postupak   krivično delo   Opština Aleksinac
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima