Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

I sudijama izvršitelji popisali računare

rssBookmark and Share

Kuršumlija 18.05.2016. D.K.

Dva računara, vlasništvo Izvršnog odeljenja Osnovnog suda u Nišu, biće prodata na licitaciji zbog duga od 214.500 dinara, po osnovu nadoknade sudskih troškova Draganu Saviću iz Kuršumlije

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Dragan Savić je oslobođen optužbe u krivičnom postupku koji se pred ovim sudom vodio protiv njega.

Sudski izvršitelj Miljan Trajković popisao je u ponedeljak sudsku imovinu, a oglas o njenoj prodaji biće uskoro objavljen. Međutim, kako je Savić samo prvi od ukupno deset poverilaca koji imaju izvršna rešenja tog istog suda o prinudnoj naplati svojih troškova, Osnovnom sudu će uskoro ponovo na vrata zakucati sudski izvršitelji zbog preostalog duga od preko milion dinara.

Savićev punomoćnik, ali i jedan od izvršnih poverilaca advokat Stanimir Đurić, kaže da će naplatiti dugovano makar morao da popiše i stolove i stolice predsednika Osnovnog suda Gorana Spasića.

- Devetorici mojih klijenata koji su oslobođeni od optužbe zbog čega je sud dužan da im nadoknadi troškove koje su imali tokom krivičnog postupka i meni lično na ime zastupanja, Osnovni sud treba da plati ukupno 1.200.000 dinara. Zakon predviđa da ova potraživanja mogu da se naplate iz budžetskih sredstava Visokog saveta sudstva Republike Srbije ili prodajom pokretnih ili nepokretnih stvari sudova. Ja sam najpre pokušao da dug naplatim preko sudskog računa, ali se niški Osnovni sud oglasio nenadležnim da postupi po izvršnoj odluci već je predmet ustupio Prvom osnovnom sudu u Beogradu, s obzirom na to da je krajnji dužnik Republika Srbija. Pošto nisam uspeo ni posle pet meseci da na ovaj način dođem do svog i novca svojih klijenata odlučio sam da dug naplatim popisom stvari, odnosno računara i to baš onih izvršnih sudija koji su se oglasili nenadležnim i poslali me u Beograd. Sad su ostali bez dva računara a uskoro će i bez druge imovine, pa i one koja se nalazi u kancelariji predsednika Osnovnog suda – najavljuje Đurić.

Sud bez komentara
Predsednik Osnovnog suda Goran Spasić nije želeo da komentariše događaje u ovoj pravosudnoj ustanovi. Kako nam je rečeno, portparolka Osnovog suda je na godišnjem odmoru a predsednik suda ne može da govori o ovom slučaju.

On dodaje da će već sledeće nedelje popisani računari otići na doboš.

- Tu se nećemo zaustaviti, nego ćemo nastaviti sa prodajom sudske imovine dok sve ne naplatimo. Napominjem da se prinudnim izvršenjem uvećavaju sudski dugovi za troškove izvršitelja i troškove licitacije. Naime, moguće je da ti računari ne budu prodati na prvoj, zbog čega će morati da se organizuje više licitacija, a to će dodatno uvećavati dugove suda – kaže Đurić i nastavlja :

- Sudovi imaju ogromne dugove i prema strankama i prema advokatima. Ukoliko budemo odlučili da ih prinudno naplatimo, garantujem da će sudovi u Srbiji ostati i bez kvaka na vratima .

Narodne novine


#   Kuršumlija   popis   sud   izvršitelji   sudije   Goran Spasić   Dragan Savić   Miljan Trajković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima