Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kamion s Kosova vraćen iz Srbije

rssBookmark and Share

Priština 16.09.2011. Autor : Ljiljana.T

Carinske vlasti na prelazu Merdare kod Kuršumlije nisu dozvolile večeras prolazak kamionu natovarenom otpadnim olovom da uđe u centralnu Srbiju,saznaje ''Južna Srbija'' .

Kamion s Kosova vraćen iz Srbije

Ranije danas preko ovog administrativnog prelaza na sever Kosova je ušlo šest šlepera uglavnom sa pšenicom, preneli su elektronski mediji u Prištini. Kosovske vlasti su 20. jula uvele embargo na robu iz centralne Srbije.

Carinske vlasti Kosova na prelazu Meradare su saopštile da je danas prošlo šest šlepera iz centralne Srbije na Kosovo natovarenih pšenicom i da za njih i dalje važi odluka vlade o puštanju robe iz Srbije na Kosovo bez obzira što su carinske vlasti Srbije vratile jedan kamion sa robom sa Kosova.

Danas je obnovljen promet robe, primenom plana za koji Priština tvrdi da se oslanja na sporazum Beograda i Prištine iz Brisela od 2. septembra, iako je tom prilikom dogovoren samo izgled carinskog pečata, ali ne i način na koji će funkcionisati prelazi na severu Kosova.

U izjavi za prištinske medije zamenica premijera i ministarka trgovine i industrije Kosova Mimoza Kusari-Ljilja je rekla da je prvi kamion sa robom iz Srbije ušao na Kosovo, dok roba sa Kosova nije krenula u Srbiji.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton saopštila je da su Euleks i Kfor na severu Kosova počeli da primenjuju "nove dogovore o carini" i izrazila zadovoljstvo obnavljanjem prometa robe iz centralne Srbije ka Kosovu.

Istovremeno, kako je navedeno u saopštenju iz Brisela, visoka predstavnica EU izrazila je nadu da će "bez odlaganja" biti obnovljen i promet robe ka Srbiji i pozvala sve na severu Kosova da pokažu suzdržanost i sačuvaju mir.


Visoka predstavnica EU saopštila je da su Euleks i Kfor danas "počeli da primenjuju nove carinske dogovore na administrativnim prelazima na severu Kosova".

Eštonova je pozvala sve na severu Kosova da pokažu suzdržanost i mir. "U interesu je svih strana da otklone napetost, smire retoriku i ponašaju se odgovorno. Nasilje bi bilo neprihvatljivo", istakla je ona.


#   Priština   kamioni   elektronski mediji
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima