Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Klinici za vaskularnu hirurgiju 15 miliona

rssBookmark and Share

Stara planina 18.07.2014. Novosti

Kako su odbornici Skupštine grada odlučili da „prepakuju“ sredstva iz lokalnog budžeta

Klinici za vaskularnu hirurgiju 15 miliona

Jedna od ključnih odluka, koja je među tridesetak tačaka dnevnog reda doneta u utorak na, 25. sednici lokalnog parlamenta, predviđa da se iz gradske kase izdvoji 15 miliona dinara za uređenje parternog prostora oko Klinike za vaskularnu hirurgiju.

Kako je objasnio predsednik Skupštine, prof. dr Mile Ilić, to je bio uslov da Kardiohirurgija konačno dobije određene dozvole i vrlo brzo počne sa radom, s obzirom na to da je od vitalnog značaja ne samo za Niš, već i za ovaj deo Srbije kojem gravitira oko dva i po miliona stanovnika.

- Klinika za vaskularnu hirurgiju zajednički je projekat Vlade Srbije i Grada Niša, koji je i do sada ulagao značajna sredstva. Ovih 15 miliona dinara izdvojili smo sa druge dve pozicije, jer je sasvim izvesno da ti projekti ne bi bili realizovani do kraja godine, jer nemaju neophodne projektne planove i dozvole, pa bi pomenuti iznos jednostavno ostao neutrošen - istakao je gradonačelnik, prof. dr Zoran Perišić, odgovarajući na primedbu šefa odborničke grupe URS, Branislava Jovanovića, koji se založio za to da pomenuta sredstva ne izdvaja grad, već da ih traži iz republičke kase.

Inače, izgradnja klinike počela je još 2010. i - po tadašnjim najavama - trebalo je da proradi za dve godine. Trenutno su izgradnja i opremanje u završnoj fazi, od resornog ministarstva očekuje se da uskoro odobri plan kadrova, a u međuvremenu se nekoliko lekara nalazi na supspecijalizaciji, pa bi sve trebalo da bude spremno za start najkasnije do kraja ove godine.

 

Radio-klub obezbedio frekvencije za pomoć

Radio-klub iz Pirota obezbedio je posebne frekvencije na koje će za pomoć moći da se obrate svi zaljubljenici u prirodu i planinari na Staroj planini a kojima je iz bilo kog razloga hitno potrebna pomoć

Prema rečima radioamatera Bojana Božića, zbog velikog broja prelepih vodopada i mnogobrojnih prirodnih lepota ovu planinu posećuje sve veći broj zaljubljenika u prirodu, planinara i avanturista a Stara planina nema spasilačku službu koja boravi stalno na planini i koja bi odmah mogla da reaguje u slučaju povređivanja i nekih vanrednih situcija.

"Zbog toga smo odlučili da svima na raspolaganje stavimo frekvencije, s obzirom da je Stara planina slabo pokrivena signalom mobilne telefonije pa je ovo jedini način komunikacije i slanja poziva za pomoć. Frekvencije i repetitori na koje mogu da se šalju pozivi za pomoć su sledeće: repetitor R4 na Crnom vrhu iznad Pirota: (shift -600)

145.700MHz, Parot (papagaj) repetitor na Basarskom kamenu: (S19)145.475MHz, Cros band repetitor na Šljivovickom visu zapadno od Pirota:UHF (shift -5 MHz) 437.525MHz, VHF (simpleks 17) 145.525MHz.

Neko od naših članova je uvek pripravan da primi poziv za pomoć i prosledi ga nadležnim institucijama", kaže za Božić.

Pirotski radioamateri su se posebno istakli tokom poslednjih katastrofalnih poplava kada su sve svoje resurse stavili na raspolaganje spasiocima na terenu, a učestvuju i u brojnim potragama za nestalim osobama na Staroj planini i sličnim akcijama.


#   Klinički centar Niš   Stara planina   skupština   Mile Ilić   Zoran Perišić   odbornici   Klinika za vaskularnu hirurgiju
@ProfdrPerisic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima