Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Konačno rešavanje vodosnabdevanja moravskih sela

rssBookmark and Share

Niš 04.03.2019. Južna Srbija Info

Ekipe JKP “Naissus“ su, sa prvim lepim danima, izašle na teren, i, pre otvaranja građevinske sezone, operativa je otpočela poslove zacrtane planom poslovanja za 2019-tu godinu.

Konačno rešavanje vodosnabdevanja moravskih sela

Pored sela Miljkovac, ekipe niškog vodovoda obavlja sanaciju Moravskog sistema izvorišta “Pešter“. Cevovod prečnika 200 mm postavlja se u dužini od 1800 metara. Prosečna izdašnost izvorišta je 20 litara, a maksimalna 40 litara u sekundi. Saniranjem postojećeg cevovoda i uključivanjem u sistem izvorišta“Pešter“, koje je jesenas kompletno rekonstruisano rasteretiće se i pumpna stanica “Nais“.

– Izvorište “Pešter” posle 15 godina stavlja se u funkciju i zajedno sa njim formiramo u velikoj meri jedan, rekao bih, autonoman vodovodni sistem koji će pokriti 10 sela. Činjenica da se nalazimo na mestu, gde je do sada voda stizala čak iz izvorišta“Ljuberađa“, udaljenog sto kilometara, najbolje govori šta mi dobijamo stavljanjem u funkciju ovog izvorišta”, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je obišao radove.

”Sada radimo rekonstrukciju, nekih 1400 metara do izvorišta“Pešter“ i 300 metara do rezervoara Miljkovac, odakle će voda gravitaciono ići i snabdevati sela: Miljkovac, Paljinu, Gornju Toponicu, Donju Toponicu, Donju Trnavu, Supovac, Mezgraju, Trupale i Vrtište, i na taj način se trajno rešava problem vodosnabdevanja moravskih sela – dodao je  gradonačelnik  Bulatović.

Direktor JKP "Naissus" Igor Vučić, naglasio je, da se trenutno radi rekonstrukcija cevovoda od kaptaže “Pešter“, do rezervoara“Miljkovac“.

”U pitanju je polietilenska cev 200 mm, u dužini od nekih 1800 metara. Vrednost radova iznosi 6,5 milona dinara bez pdv-a, a rok za završetak je kraj  aprila. Treba istaći da sredstva za ovu investiciju obezbedio JKP “Naissus“  vanrednim zalaganjem svih resursa i posebno odgovornim ekonomičnim poslovanjem. Očekujemo da ćemo ove radove završiti u roku  i  osposobiti Moravski vodovod da radi u svom punom kapacitetu. Da pojasnim, ukupne potrebe desetak moravskih sela su oko 30 litara u sekundi, a samo sa izvorišta“Pešter“ ćemo dobijati najmanje 20 litara u sekundi, što će obezbediti dovoljan kapacitet za sigurno i redovno vodosnabdevanje” – zaključio je direktor JKP“Naissus“ Igor Vučić.

Gradska opština Crveni krst ima 25 sela kod kojih je prioritet komunalna infrastruktura, istakao je predsednik opštine Crveni krst, prof. Dr Miroslav Milutinović i dodao:

– Ovde se pristupilo rešavanju problema vodosnabdevanja i konkretno se rešava 10 sela. Siguran sam da ubuduće neće biti pritužbi na redovno snabdevanje vodom. Ovaj vodovod je do sada bio neupotrebljiv, i zahvaljujući “Naissus“, siguran sam da će ovih 10 sela uvek imati pitku vodu.

Kako kažu u niškom Vodovodu, ovim projektom omogućuje se stabilno i redovno snabdevanje svih korisnika na prostoru moravskih sela, a ujedno se i smanjuju troškovi distribucije vode iz udaljenih izvorišta, kao i troškovi struje na pumpnoj stanici“Nais“.


#   Niš   Donja Toponica   Mezgraja   Darko Bulatović   Donja Trnava   predsednik opštine   vodosnabdevanje   Miroslav Milutinović   Trupale   Naissus JKP   Kravlje   Miljkovac   Paljina   Vrtište   Gradska opština   Igor Vučić
@DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima