Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kontrola kovid propusnica počinje od subote, novčano kažnjavanje od ponedeljka

Bookmark and Share

21.10.2021. RTS, Južna Srbija Info

Predsednica Vlade Ana Brnabić održala je sastanak sa nadležnim službama u vezi sa uvođenjem kovid propusnica, na kome je odlučeno da kontorola kovid propusnica počinje od subote, a novčano kažnjavanje od ponedeljka.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Na sastanku, kojem su prisustvovali ministri unutrašnjih poslova i zdravlja, Aleksandar Vulin i Zlatibor Lončar i direktor Bezbednosno informativne agencije Bratislav Gašić, razgovarano je o načinu kontrole kovid propusnica, očitavanju digitalnih zelenih sertifikata, sprečavanju eventualnih zloupotreba i datumu početka primene ove mere. 

Odlučeno je da kažnjavanje pravnih i fizičkih lica počne od ponedeljka, 25. septembra.  Prethodno, u subotu i nedelju će sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, proverili u praksi kako funkcioniše sistem.

"Ova odluka je doneta iz razloga pružanja dodatnog vremena ugostiteljima, kako bi pronašli što bolji i efikasniji sistem organizacije i kontrole kovid sertifikata", navodi se u saopštenju vladine Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ističu da je cilj uvođenja kovid propusnica isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana.

Stoga se Vlada Srbije nada da će se i tokom dva dana vikenda građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da odluka o kontroli kovid propusnica i novčanom kažnjavanju neće biti dalje odlagana.

"Na današnjoj sednici Vlade, u konsultaciji sa Kriznim štabom za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19, doneta je odluka da će kovid propusnica biti validna i u slučaju posedovanja na Digitalnom zelenom sertifikatu i pozitivnog testa na antitela (IgG), ne starijeg od tri meseca i urađenog u laboratoriji u javnoj svojinim koji dokazuje dovoljno visok stepen zaštite u slučaju preležanog kovida", dodaje se u saopštenju.

Podsećaju još jednom da su kovid propusnice, tj. kontrola zelenih sertifikata, nešto što se već dugo primenjuje širom sveta u ugostiteljskim objektima.

"Ta mera, kao i verovatno mnoge ostale epidemiološke mere biće ukinute onoga momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo. To će, sudeći po iskustvu ostalih zemalja, biti osnov za postepeno vraćanje u život kakav pamtimo pre 2020. godine", navodi se u saopštenju.

U Republici Srbiji dostupne su četiri vrste vakcina - kineska vakcina "Sinofarm", ruska vakcina "Sputnjik V" kao i vakcine proizvođača "Fajzer" i "Astra Zeneka".

Vakcinacija je moguća na svim vakcinalnim punktovima i domovima zdravlja svakoga dana, uključujući i dane vikenda.

 


#   Ana Brnabić   ugostiteljski objekat   Koronavirus   kovid propusnica
@anabrnabic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima