Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kotlovi za grejanje za 83 domaćinstva u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 29.03.2022. Južna Srbija Info

Na osnovu drugog javnog konkursa, 83 domaćinstva iz Niša dobila su subvencije za zamenu ložišta. Ukupan iznos subvenicije koju finansiraju grad i država u ovom slučaju jeste oko 6 miliona i 649.000 dinara. Ugovore o subvencioniranju,gradjanima je, u Gradskoj kući, uručila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Kotlovi za grejanje za 83 domaćinstva u Nišu

„Ovih dana je završen i treći poziv jer su ostala sredstva. Uskoro će izaći  i nova preliminarna lista, a sada ste mogli da konkurišite i za priključak na Toplanu i bilo je takvih ljudi. Sa ovom merom nećemo ovde stati.

Ministarstvo energetike takođe raspisuje jedan sličan konkurs koji će biti otvoren  vrlo brzo, a detaljne informacije  mogu se dobiti u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj.Naredne  nedelje biće otganizovan i jedan Info-dan za sve građane koji su zainteresovani  za konkurse koji se odnose na energetsku efikasnosnt kako bi se odlučili da konkurišu. Ko je zainteresovan za zamenu stolarije, ko ima ideju da postavi solarne panele ili da kupi toplotne pumpe, može da dobije sve potrebne informacije koje se tiču dokumentacije, a Grad će se postarati da svima izađe u susret“, kazala je gradonačaelnica Niša Dragana Sotirovski.

Za kupovinu kotlova na gas, opredelilo se 46 domaćinstava,a za kupovinu kotlova na pelet 37 gradjana.Prosečna visina subvencije po domaćinstvu bila je oko 80.000 dinara.

Kako je preostalo još dodatnih 5,5 miliona dinara po projektu, Gradsko veće je nakon dobijene saglasnosti Ministarstvu za zaštitu životne sredine, donelo rešenje o raspisivanju i trećeg konkursa za zamenu individualnih ložišta koji se juče završen. Poziv je kao i prethodni bio namenjen individualnim domaćinstvima. Građani su po ovom pozivu mogli da se jave  za kupovinu novog kotla na pelet ili gas ili za priključenje na sistem daljinskog grejanja.

Iznos subvencija koje dodeljuje Grad Niš iznosi 50 posto investicije ili maksimalno do 90.000 sa PDV-eom za kotlove na pelet, 80.000 sa PDV-eom za kotlove na gas i do 200.000 sa PDV-eom za priključenje na sistem daljinskog grejanja.

Očekuje se da investicije budu realizovane najkasnije do 1.maja tekuće godine.

 


#   Niš   subvencije   Dragana Sotirovski   grejanje   kotlovi   energetska efikasnost
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima