Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Leskovac: Izgradnja postrojenja za tretman mulja

rssBookmark and Share

Leskovac 29.04.2017. Južna Srbija Info

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Grad Leskovac i izvođač radova "SADE CGTH" potpisali su danas Ugovor o projektovanju i izgradnji postrojenja za tretman mulja u okviru Projekta prikupljanja i prečišćavanja komunalnih otpadnih voda u Leskovcu.

Leskovac: Izgradnja postrojenja za tretman mulja

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović istakla je, nakon potpisivanja ugovora, da su Vlada Srbije i resorno ministarstvo preuzeli obavezu finansiranja i izgradnje dela postrojenja za tretman mulja koji nastaje prečišćavanjem komunalnih voda.

Ona je iznela podatak da je Ministarstvo u budžetu za potrebe izgradnje linije mulja u 2017. godini obezbedilo oko 1,8 miliona evra i predvidelo da se u 2018. i 2019. godini u budžetu opredeli još oko 1,2 miliona evra za završetak izgradnje te linije, a time i celokupnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Božović je ocenila da je današnjim potpisivanjem ugovora uspešno okončan odabir izvođača radova.

Vlada Kraljevine Holandije, kako je objasnila, kao jedan od najznačajnijih partnera Srbije u oblasti zaštite životne sredine, odobrila je projekat izgradnje kanalizacione mreže za građane Leskovca u vrednosti od osam miliona evra u okviru "ORIO“ programa.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović naveo je da će izgradnja postrojenja doneti brojne koristi gradu, kao i smanjenje troškova poslovanja.

Postrojenje za tretman mulja - druga faza, gradiće se na istoj lokaciji kao i prva faza postrojenja, u selu Bogojevcu na udaljenosti od 5,6 kilometara od Leskovca za kapacitet od 86.000 stanovnika, istakao je Cvetanović.

On je napomenuo da je, prema iskustvima drugih firmi, očekivana proizvodnja električne energije iz procesa tretmana mulja prosečno oko 70.000 kilovat-časova na mesečnom nivou, što predstavlja približno trećinu ukupne potrošnje električne energije na postrojenju.

Nije benefit od ovog postrojenja samo proizvodnja struje. Ovakvim tretmanom smanjuje se količina mulja za transport do deponije, a time se umanjuju i troškovi poslovanja, naglasio je gradonačelnik Leskovca.

Ugovoreni rokovi za realizaciju poslova iz ovog Ugovora su 7 meseci za projektovanje i ishodovanje građevinske dozvole, 14 meseci za poslove izgradnje objekta i 3 meseca je vreme predviđeno za trajanje probnog rada.

Dakle, ukupno za projektovanje, izgradnju i probni rad ugovoreni rok je 24 meseca.

Ovom prilikom, prikazan je i trenutni status projekta izgradnje centralnog kolektora u Leskovcu, kao i budući planovi programa "ORIO", koji finansira Vlada Holandije, kojim će biti obezbeđena sredstva za izgradnju kanalizacione mreže  za 16 naseljenih mesta u gradu.

Realizacija Projekta prikupljanja i prečišćavanja komunalnih otpadnih voda u Leskovcu planirana je u tri faze.

Prva faza je izgradnja Postrojenja za preradu otpadnih voda i to linije vode i delimično linije mulja, koja je završena  oktobra 2015. godine.

Druga faza podrazumeva izgradnju kompletne linije za tretman mulja. Ona obuhvata digestiju mulja, proizvodnju biogasa i na kraju proizvodnju električne energije koja će se koristiti u sistemu napajanja potrošača na postrojenju.

Treća faza je izgradnja kanalizacione mreže za 16 naseljenih mesta u Leskovcu. 

Komentara: 0


#   Leskovac   Goran Cvetanović   EU   otpadne vode   postrojenje   prečišćavanje
@CvetanovicG @


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}