Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Meštani u strahu za biljni i životinjski svet , inspektore baš briga

rssBookmark and Share

Pirot 30.01.2014. RTS

Meštani Temske kod Pirota podneli su prijavu republičkoj inspekciji protiv HE "Pirot", jer tvrde da se iz Zavojskog jezera ne ispušta predviđeni biološki minimum vode. Vodna republička inspekcija, naložila je hidroelektrani da mora da poštuje zakon i obezbedi stalni minimalni protok vode.

Meštani u strahu za biljni i životinjski svet , inspektore baš briga

Meštani Temske su ogorčeni jer, kako kažu, hidroelektrana "Pirot" poslednja tri meseca ne ispušta biološki minimum vode iz Zavojskog jezera. Time, kako kažu, u Hidroelektrani ne samo da krše Zakon o vodama, već i ugrožavaju biljni i životinjski svet u slivu Toplodolske reke.

"Biljni i životinjski svet ne može da opstane. Nekada imamo tih 600 litara, ali ne i poslednja tri meseca. Priroda ima ogromne štete. Više nemamo takav riblji fond, kao što je nekada bio", kaže Dragiša Lilić iz Temske.

"Neka samo ispunjavaju obavezu koju imaju prema nama. Ako su nam uzeli dve trećine reke, neka nam puštaju bar biološki minimum. Ništa preko toga ne tražimo", kaže predsednik Mesne zajednice Temska Tomislav Pančić.

Meštani Temske razočarani su i blagom reakcijom inspekcije, pa najavljuju tužbe.

"Ispod biološkog minimuma nastupa smrt, a brzina i način reakcije naših inspektora govori da oni uopšte ne razumeju i ne shvataju problem. Zbog odgovornosti prema prirodnoj sredini mi ćemo ići do kraja i tražićemo ne samo da se apsolutno poštuju zakonske obaveze, nego da ova hidroelektrana u budućnosti režim rada prilagodi režimu koji važi u razvijenim zemljama", kaže Dušan Mitić, nezavisni odbornik u SO Pirot.

U HE "Pirot" kažu da je problem nastao pre godinu dana zbog kvara na temeljnom ispustu iz jezera, odnosno cevovodu kojim protiče biološki minimum. Pošto kvar nisu uspeli da otklone, pronađeno je alternativno rešenje.

Direktor HE "Pirot" Zoran Ilić kaže da je projekat već urađen, za taj način ispuštanja garantovanog protoka:

"Sredstva su obezbeđena i već smo pokrenuli javnu nabavku, kako bi svi radovi bili u zakonskim okvirima."

U hidroelektrani "Pirot" ističu da će obezbediti biološki minimum i ranije, prelivanjem, ukoliko bude većeg dotoka u zavojsko jezero


#   Pirot   Zavojsko jezero   inspekcija   hidroelektrana   Zoran Ilić   Temska   Dušan Mitić   mesne zajednice   riblji fond
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima