Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svetosavska akademija: Nasleđe Svetog Save jedan od stubova srpskog identiteta, kulture i opredeljenja

rssBookmark and Share

Niš 26.01.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog g. Arsenija u organizaciji Crkvene opštine Niš i NCPD „Branko“ u četvrtak 26. januara 2024. godine u niškom Domu Vojske, je održana Svečana akademija uoči praznika Svetoga Save, prvog Arhiepiskopa srpskog i prosvetitelja. Velika sala Doma Vojske je bila popunjena do poslednjeg mesta.

Foto: V.I.
Foto: V.I.

Na samom početku programa prisutne je prigodnom uvodnom besedom pozdravio Preosvećeni Episkom niški g. Arsenije.

„Kao što istorija civilizacije počinje stvaranjem pisma, tako i provetiteljskim delom Svetog Save bivaju postvaljeni duhovni temelji našeg balkanskog mikrokosmosa. I pre Svetog Save naš narod živeo je na ovim prostorima, promenilo se više dinastija, ali i pored primanja slovenskog pisma i širenja hrišćanske vere u vreme Svetih Kirila i Metodija, ali ne beše čovek koji se zasita mogao nazvati prosvetiteljem, dok na dvoru Stefana Nemanje na svet nije došao trći sin Rastko, koji se posvetio monaškom životu, a svoj puni potencijal Sveti Sava pokazuje u ulozi Arhiepiskopa, radeći na veri, gradeći škole i bolnice. Nasleđe našeg oca Svetog Save predtstavlja jedan od stubova srpskog identiteta, kulture i opredeljenja“, nadahnuto je istakao vladika Arsenije.

Potom reč je preuzeo besednik ovogodišnje Svetosavske akademije, Svetislav Božić akademik, univerzitetski profesor i kompozitor, govoreći o značaju Svetoga Save, značaju tadašnje Srbije, srpske istorije, kulture i jedinstva.

"Svetim Savom smo oboženo mudri, dobri, ali i posvećeni i prosvećeni. Još uvek možemo da se prenemo, bratski zagrlimo i zeemaljsku kiriju nakupcima isplaćujemo našim merama i procenama.

Rastko je Savom spoznao i zemlju Srbinovu posvetio i prosvetlio. To je željena putanja i cilj duhovnog i materijalnog kretanja svih nas, svakog Srbina i ninje i prisno i vo vjeki vekov. Amin!" besedio je akademik Božić.

Nakon besede akademika Božića, usledio je umetnički program uz učešće orkestara Kopnene Vojske Srbije iz Niša, NCPD "Branko, hora Boslovije Sv. Kirilo i Metodije u Nišu, SMU "Srna", Dečja dramska sekcija NCPD "Branko"….

Programu svojim učešćem doprineli su i brojni solisti, instrumentalni izvođači i folkloristi.

Akademiji su prisustvovali komandant Kopnene vojske general Milosav Simović, predsednik Skupštine Grada Niša Boban Džunić, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetković, načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović, zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović, rukovodilac Školske uprave Predrag Nešović, dekani, profesori, predstavnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova i brojne Nišlije.


#   Niš   Sveti Sava   Niška eparhija   Goran Cvetković   Dušica Davidović   istorija   Milosav Simović   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Svetosavska akademija   Vladika Arsenije
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima