Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Održana Svetosavska akademija u Nišu - publika i izvođači željni kulturnih događaja

rssBookmark and Share

Niš 26.01.2021. Južna Srbija Info

Sinoć je, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. Arsenija, održana Svetosavska akademija u Svetosavskom domu, pri Sabornom hramu u Nišu, u čast Svetog Save, prvog srpskog prosvetitelja, princa, monaha, književnika, diplomate i prvog Arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve.

Foto: Vanja Keser
Foto: Vanja Keser

Akademija je otvorena himnom Republike Srbije u izvođenju hora NCPD „Branko” u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G.G. Arsenija, gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, predstavnika gradskih vlasti i lokalne samouprave, rektora Univerziteta u Nišu gospodina prof. dr Dragana Antića, rektora Bogoslovije Svetih Kirila i Metodija u Nišu protojereja-stavrofora Milutina Timotijevića, predstavnika vojske, sveštenstva i građana Niša i okoline.

Vladika Arsenije je u svom pozdravnom govoru, između ostalog istakao:,„U ličnosti Svetog Save sabrana je sva kultura, sva nauku, istorija, književnost našega naroda, a on sam na taj način postao je zbirna imenica svih nas zajedno, personofikacija svega plemenitog i dobrog u našem rodu“.

Ovogodišnji besednik je bio prof. dr Milovan Bratić, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, koji je sve prisutne podsetio na prosvetiteljski i učiteljski doprinos Svetoga Save.

„Kao što sam već na početku svog obraćanja rekao ja dolazim sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, sa institucije koja u središtu svoje struke i nauke ima čoveka sa svojim Bogom datim dobrima i talentima. Decenijama i vekovima smo učeni da je u zdravom telu zdrav duh... Mens Sana in Corpore Sano... da je snaga naših mišica preduslov zdravom duhu... Međutim brojni su primeri iz vrhunskog sporta, ali i rekreativnih aktivnosti, u kojima se pokazalo da snaga duha i istinska vera u Boga daje, rekli bismo, nadčovečansku fizičku snagu i moć. Pokazalo se da je snaga duha zapravo preduslov zdravog tela i najviših fizičkih postignuća“, rekao je Bratić.

Učesnici umetničkog dela programa bili su NCPD „Branko” pod dirigenstkom palicom Sare Cincarević, Dečje-omladinski crkveni hor „Branko” sa dirigentom gospođom Jovanom Mikić, Dečja dramska sekcija koju je pripremila gospođa Suzana Milovanović i po prvi put novoosnovani crkveni orkestar „Branko“ iz Leskovca, koji su izmamili dug apaluz prisutnih zvanica, kojih je ove godine bilo u ograničenom broju, zbog mera bezbednosti protiv pandemije virusa korona..


#   Niš   Sveti Sava   istorija   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Svetosavska akademija   Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja   Milovan Bratić   Svetosavski dom   Vladika Arsenije
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima