Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nema "Nišvila", niti "Filmskih susreta" - sve odloženo

rssBookmark and Share

Niš 19.07.2020. Južna Srbija Info

Štab za vanredne situacije u Nišu, ocenio je da većina Nišlija poštuje propisane mere, ali da je okupljanje mladih na Nišavskom keju rizik za širenje virusa veliki problem, a odlučeno je da se avgustovski festivali, kao "Nišvil" i "Filmski susreti", moraju odložiti.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Propisane mere

Gradski štab za vanredne situacije razmatrao je aktuelnu situaciju u gradu u vezi sa epidemijom Koronavirusa i ocenio da je sveukupna situacija složena, ali da sve medicinske ustanove funkcionišu u punom kapacitetu kako bi zbrinule povećan broj pacijenata.

Situaciju, kako je ocenjeno, posebno usložnjava činjenica da se u Niš svakodnevno dopremaju i pacijenti sa najtežim oblicima bolesti iz gradova na jugu i istoku Srbije koji gravitiraju Kliničkom centru Niš. KC Niš je, kako je rečeno, dobro snabdeven svim neophodnim medicinskim i zaštitnim materijalom i, u ovom trenutku, raspolaže dovoljnim kapacitetima za smeštaj novoobolelih, ali da se mora raditi i na obezbeđivanju novih smeštajnih kapaciteta, za slučaj pogoršanja situacije.

Kada je u pitanju poštovanje preventivnih mera, članovi Štaba saglasni su da ogromna većina građana Niša poštuje propisane mere, posebno kada je u pitanju nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i u javnim, trgovinskim i ugostiteljskim objektima, ali je istaknuto i da nepoštovanja i dalje ima, i da se prema takvima moraju preduzeti zakonom predviđene mere. 

Ocenjeno je da okupljanje mladih na nišavskom keju i drugim površinama u večernjim satima, u većim grupama i bez poštovanja distance predstavlja VELIKI rizik za širenje epidemije među tom populacijom, ali i starijim osobama sa kojima su mladi u svakodnevnom kontaktu. Po ovom pitanju preduzeće se posebne mere, u prvom redu edukativne. 

Takođe, inspekcijskim organima izdat je nalog da intenziviraju kontrole poštovanja mera. Štab pobdseća da su ZAKONOM O SMANjENjU RIZIKA OD KATASTROFA I UORAVLjANjU VANREDNIM SITUACIJAMA za  nepoštovanje POSEBNIH mera zaštite i sprečavanja širenja bolesti predviđene i oštre kazne koje za pravna lica čiji novčani deo koji može iznositi i 2 miliona dinara.

Štab je izdao i naredbu koja se odnosi na površine na kojima se obavlja pijačna prodaja. 

Na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravlje, Štab je jednoglasno ocenio i da ne postoje bezbednosni uslovi za održavanje tradicionalnih avgustovskih festivala i javnih manifestacija u gradu, i da se oni moraju odložiti.

Komentara: 0


#   Niš   Nišvil   Filmski susreti   krizni štab   Koronavirus
@nisville @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima