Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nesporazumi zbog autoputa kroz Grdeličku klisuru

rssBookmark and Share

Predejane 27.01.2011. Dušan Kocić

Predejane: motel
Predejane: motel

LESKOVAC – Da li će i kada i pod kojim uslovima biti sagrađena moderna trasa autoputa kroz grdeliku klisuru – pitanje je na koje se u Leskovcu, Grdelici i Predejanu, ali i dvadesetak sela ovoga kraja poslednjih godina traži pravi odgovor.

-Predlogu Gradske skupštine Leskovca o promeni trase magistrale protivi se tzv. ,,tunelački lobi’’, jer po njihovoj ideju u Grdeličkoj klisuri trebalo bi da se gradi tunel za prolaz magistrale što će građane Srbije koštati najmanje 10 do 15 miliona evra više – ocenjuje Živojin Stefanović, predsednik Skupštine grada Leskovca.

,,Spiker’’ Gradske skupštine Živojin Stefanović ocenjuje da ukoliko njihov predlog ne bude prihvaćen, odbornici su spremni da održe sednicu lokalnog parlamenta na železničkoj pruzi, jer se njihovoj ideji o novoj trasi, između ostalog, protivi Železnica Srbije.

-Oko našeg idejnog rešenja složile su se sve stranke u lokalnom parlamentu i to je prvi put da budemo jedinstveni oko nekog pitanja posle uvođenja višestranačja u naš parlamentarni život – podvlači Stefanović.

Gradska skupština Leskovca je još 23. juna obrazovala pregovarački tim za izmenu idejnog projekta autoputa E-75 na deonici kroz Grdelilčku klisuru, pored naselja Predejane.

Prema predlogu lokalne samouprave Leskovca, izmenjena trasa magistrale trebalo bi da prolazi nedaleko od Predejana i tamošnjeg motela, a po sadašnjoj varijanti gradio bi se tunel i magistrala bi zaobišla ne samo Predejane, nego i dvadesetak naselja u kojima živi 14 hiljada stanovnika.

Predsednik MZ Predejane Dragan SavićU Predejanu, akcija za promenu ,,zvanične’’ trase autoputa vodi se od 2001. godine – kaže Dragan Savić, predsednik MZ Predejana, ali za sada nema konačnog dogovora, što brine sve u ovom kraju.

Savić dodaje da su ljudi na izmaku snage i teško im je objasniti namere pojedinaca iz zvanične vlasti da se po svaku cenu održi projekat koji je skuplji za 15 miliona evra.

-Predlog lokalne samouprave Leskovca prihvatili su ministarstva infrastrukture i prostornog planiranja i CIP, ali za sada nema saglasnosti Puteva Srbije i Železnica Srbije – kaže Živojin Stefanović, predsednik Gradske skupštine Leskovca.

Aktuelni idejni projekat trase autoputa kroz Grdeličku klisuru pogodiće i jedini kolektiv koji ovde uspešno radi, motel ,,Predejane’’, koji je privatizovan pre nekoliko godina.

Vlasnik motela Predejane Dragan Pavlović-Motel ću pretvoriti u starački dom ukoliko ga trasa autoputa u velikom luku zaobiđe – kaže vlasnik motela ,,Predejane’’ Dragan Pavlović i dodaje da mu ne znači previše, jer ima građevinsku firmu u Rusiji, koja mu je i obezbedila sredstva za kupovinu motela.

Umesto 140 radnika, koliko je sada angažovano u motelu, radiće desetak medicinskih sestara, veli Pavlović uz naglasak da će njemu biti dobro, ali će zato radnici ostati bez posla i egzistencije.

 


#   auto-put   Živojin Stefanović   Predejane   Gradska skupština   bez posla   Dragan Savić   starački dom   Dragan Pavlović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima