Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nije otkriven uzrok zdravstvenih problema kuršumlijske dece

rssBookmark and Share

29.03.2011. Izvor: Tanjug

Užički Zavod za javno zdravlje nije utvrdio uzrok nedavnih zdravstvenih problema učenika Osnovne škole "Drinka Pavlović" iz Kuršumlije, zbog kojih su prekinuli rekreativnu nastavu na Zlatiboru, izjavila je večeras Tanjugu direktorka Zavoda dr Biljana Mijović.

UŽICE -Grupa od 66 kuršumlijskih osnovaca stigla je pre 10 dana na Zlatibor, a na simptome povraćanja, proliva i povišene temperature požalilo se 27 učenika, od kojih je 15 bilo smešteno u užičku bolnicu, odakle su posle dva dana otpušteni na kućno lečenje.

Analize koje je izvršio Zavod za javno zdravlje, prema rečima Mijovićeve, isključile su pojavu patogenih bakterija i prisustva norovirusa koji bi mogli biti uzročnici zdravstvenih tegoba dece.

"Uzorci vode i hrane u zlatiborskom hotelu 'Planum', gde su deca bila smešena, su uredni, kao i zdravstveno stanje zaposlenih u tom hotelu", rekla je direktorka Zavoda za javno zdravlje.

Odbacena je i sumnja na norovirus, za koji se pretpostavljalo da je bio uzročnik nekih ranijih "incidentnih" situacija sa decom na Zlatiboru, a užički Zavod za javno zdravlje, pored beogradskog Gradskog zavoda, jedini u Srbiji ima testove za dijagnostiku tog virusa.

Mijovićeva ne isključuje mogućnost da su kuršumlijska deca bila zaražena nekim virusom koji se nije mogao otkriti, ali je istakla da je najvažnije da su deca sada dobro i da nemaju posledica.


#   Zavod za javno zdravlje   10 dana
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima