Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: U GO Pantelej obeležen Sveti Trifun

rssBookmark and Share

Pantelej 14.02.2015. NTV: Južna Srbija Info

Gradska opština Pantelej donela je posebnu odluku kojom je 14. februar, Sveti Trifun, proglašen svetkovinom od posebnog interersa i značaja za opštinu.

Niš: U GO Pantelej obeležen Sveti Trifun

Ne samo za razvoj vinogradarstva i voćarstva, već i zbog očuvanja kulturnog nasleđa i tradicije gajenja vinove loze u nišavskom vinogorju.

Najbolji domaćini u selu Donji Matejevac proslavljaju Svetog Trifuna kao svoju vinogradarsku slavu. Posebno svečano bilo je u domu Lidije Nikolić uzornog proizvođača kvalitetnog vina.

Uz podršku Uprave za poljoprivredu i razvoj sela kao i gradske opštine Pantelej sve veći broj poljoprivrednih domaćinstava odlučuje se da obnovi i proširi zasade sa kvlitetnim sortama vinove loze.

U upravi za poljoprivredu i razvoj sela grada Niša ovih dana se realizuje konkurs za dodelu sadnica vinove loze i obnovu vinograda u niškom vinogorju.

Najviše prispelih prijava je iz Matejevca, što nije slučajno jer je ovaj kraj nekada bio prepoznatljiv po vinogradarstvu i proizvodnji kvalitetnih vina.

U upravi za poljoprivredu i razvoj sela pored 20 miliona dinara namenjenih za sadni materijal i podsticaj voćarstva i vinogradarstva u niškom kraju, obezbedili su ovog proleća deset miliona za sisteme za navodnjavanje kao i još deset miliona dinara za obnovu hladnjače i skladišnog prostora u zgradi zadružnog doma u Donjem Matejevcu.

Komentara: 0


#   proslava   obnova   Pantelej   dodela   vinarija   vinogradi   Donji Matejevac   sadnice   Uprava za poljoprivredu   Sveti Trifun   vinova loza   Lidija Nikolić   GO Pantelej   gradske opštine
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima