Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niška Buregdžijada od 22. do 24. septembra

rssBookmark and Share

17.09.2011. Autor : Z. M

Tradicionalni „Dani bureka“ biće održani od 22. do 24. septembra na Nišavskom keju, kod hotela „My place“. Organizatori su najavili da će završnog dana ove manifestacije deo učesnika napraviti najveći burek na svetu, koji će biti podeljen posetiocima.

Niška Buregdžijada od 22. do 24. septembra

Prema najavi, Dane „najboljeg niškog doručka ikada pripremljenog“ pratiće zanimljiv kulturno-zabavni program u kojem će učestvovati predstavnici Srbije, Bugarske, Grčke i Makedonije.

Smatrajući da burek, kultura i zabava mogu zajedno, posetiocima Buregdžijade biće ponuđen niz muzičkih nastupa, pozorišna predstava „Dečija čarolija“, mađioničarske tačke, kao i neizbežni trubači.

U toku manifestacije biće organizovano i takmičenje u pravljenju bureka, posle kojeg će najboljima biti uručene nagrade i priznanja, kao i takmičenje u brzom jedenju bureka, namenjeno posetiocima. Buregdžijada će početi defileom učesnika, kao i učenika Prehrambeno-tehničke škole kroz centar Niša.

Organizatori manifestacije su Turistička organizacija Niša, Udruženje pekara i Gradska opština Medijana.

Na niškoj Buregdžijadi, održanoj 2007, već je napravljen burek koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći na svetu. Bio je težak skoro 100 kilograma i imao prečnik od dva metra. Niški pekari su, inače, prilično ponosni na ovaj proizvod, koji smatraju „svojim i najboljim“.

Niš je poznat kao grad sa velikim brojem buregdžinica. Prvi zapis o bureku u Nišu datira iz 1498, a prvi niški buregdžija bio je Turčin Mehmet Oglu, koji ga je mesio po propisima koji su tada važili za celu Tursku.


#   Turistička organizacija   Turistička organizacija Niš   Gradska opština
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima