Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niškom narodnom pozorištu preti stalna opasnost od požara

rssBookmark and Share

13.02.2013. Autor: D. MILJKOVIĆ

Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Ivan Vuković (SNS), svojom izjavom za skupštinskom govornicom da ovom objektu preti stalna opasnost od požara zbog neispravnih elektroinstalacija, uznemirila je duhove u gradu.

Niškom narodnom pozorištu preti stalna opasnost od požara
Vukovićevo upozorenje Skupštini grada kao osnivaču i odbornicima da je inspekcija upozorila da će zatvoriti objekat, stigle su samo dvadesetak dana nakon što je u Narodnom pozorištu boravio predsednik države, diplomatski kor i predstavnici svih verskih zajednica u Srbiji.

Vuković odbija da komentariše svoju izjavu, a zamenik načelnika Uprave za vanredne situacije u Nišu Aleksandra Pejčić, kaže da je 4. januara urađen inspekcijski pregled i da su “doneta rešenja po skraćenom i ispitnom postupku”.

Vuković se sporne teme dotakao iznoseći plan i program rada za ovu godinu u kom je naveo da mu je 40 miliona dinara potrebno za “kapitalno održavanje zgrada i objekata”.

- Zbog konstante opasnosti od požara, elektro-instalacije predstavljaju ozbiljan bezbednosni problem. Stalni kvarovi i ograničenja onemogućavaju normalan rad. Inspekcijske službe su više puta intervenisale i upozoravale da će zabraniti rad pozorištu - naveo je Vuković u ponedeljak po podne za skupštinskom govornicom, ali u utorak za medije nije želeo da pojasni ovaj izveštaj.

Reagovao je odbornik opozicione odborničke grupe “Niška priča” (bivši LDP) Predrag Jelenković, koji je naveo da je upravnik posredno skinuo sa sebe odgovornost jer je osnivaču, gradonačelniku, Gradskom veću i odbornicima, stavio do znanja da postoji opasnost od požara.

- Moramo dobiti odgovor ko će biti odgovoran ako dođe do incidenata ili žrtava. Takođe, to je veliki propust za onoga ko je dozvolio početak proslave jubileja, 1.700 godina Milanskog edikta. Prisustvovalo je oko 400 uglednih zvanica na čelu sa predsednikom države - upozorava Jelenković.

Aleksandra Pejčić, zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije potvrdila je da je vanredni inspekcijski pregled obavljen 4. januara.

- Redovni inspekcijski pregledi obavljaju se jednom godišnje, a ovaj vanredni je obavljen zbog proslave jubileja. Inspektor je u rešenju po skraćenom postupku naložio da se stare i zapaljive stvari uklone sa tavana, iz podruma i ispod scene.

Takođe je u ispitnom postupku naložen periodični pregled trafo-stanice - kaže zamenik načelnika i dodaje da “nigde nije navedeno da je izrečena mera zabrane, ali da postoje navedena rešenja po kojima se postupa”.

Iako su vlasti optužile odbornika “Niške priče” Jelenkovića da pokušava da uznemiri javnost, niko ne ume da objasni kako se ovakav šokantan i po njima neistinit izveštaj, našao pred odbornicima koji su ga, da cirkus bude veći i - usvojili.

REKONSTRUISANO 2010. GODINE

BILjANA Vujović, bivša upravnica Narodnog pozorišta kaže da su 2010. godine prilikom obimne rekonstrukcije objekta sanirane električne instalacije i da je “situacija postala uredna”.

- Ukoliko se nešto nije promenilo u poslednjih sedam meseci instalacije ne bi trebalo da predstavljaju opasnost pod uslovom da se vodi računa kako se rukuje. Mene mnogo više brinu pikavci, jer i pored zabrane pušenja, bacaju se u korpe za otpatke - kaže bivša upravnica.

Komentara: 0


#   opasnost   Predrag Jelenković   Niška priča   Biljana Vujović   instalacije
@


 


[ Dodaj komentar ]