Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Norvežani obnovili sud u Leskovcu

rssBookmark and Share

Leskovac 02.10.2014. Tanjug

Ministar pravde Nikola Selaković i ambašador Kraljevine Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag zvanično su otvorili renoviranu zgradu Osnovnog suda u Leskovcu.

Norvežani obnovili sud u Leskovcu

Rekonstrukcija je obuhvatila potpuno renoviranje šest spratova, kao i spoljno uređenje, opremu sistema za grejanje, renoviranje lifta i prilagođavanje određenih prostorija za osobe sa oštećenjem vida i sluha u cilju unapređenja funkcionalnosti i dostupnosti leskovačkog Osnovnog suda.

Ministar Selaković je podsetio da je zgrada suda renovirana zahvaljujući Norveškoj sa kojom imamo dugo prijateljstvo i poručio leskovačkim sudijama da sada imaju veoma savremen sud i da vise neće moća da se žale na uslove u kojima rade.
"Međutim, ništa od ovoga ne bi bilo toliko poučno da naši prijatelji iz Kraljevine Norveške nisu uradili još jednu stvar. Pre nekoliko dana održana je prezentacija modela idealnog suda za Republiku Srbiju . Šta nam time naši prijatelji poručuju ? Poručuju nam da možemo sami da uradimo upravo ono što su nam oni pomogli da uradimo u ove dve godine. Ako ne budemo naučili da sami, ne samo da pravimo nego i da održavamo ono što smo napravili onda će ovakve investicije i donacije prijateljskih država biti uzaludne”, kazao je Selaković.

On objasnio da je zbog toga Ministarstvo pravde napravilo plan za rekonstrukciju sudova u Beogradu i u ostalim gradovima.

Renoviranje zgrade suda deo je projekta "Unapređenje dostupnosti pravde u Srbiji" koji finansira Kraljevina Norveška, a koji pored unapređenja rada sudova, obuhvata i reformu sistema maloletničkog pravosuđa, kao i jačanje rada Visokog saveta sudstva. Ambasador Nils Ragnar Kamsvag podsetio je da je bio razočaran kada je pre renoviranja video kako izgleda zgrada Osnovnog suda u Leskovcu i da je prezadovoljan rekonstrukcijom i da Norveška pomaže renoviranje sedam zgrada sudova.
“Kada budemo završili rekonstrukciju sedam sudova biće to dobar korak u ovom projektu. Ono što želim da napomenem je da imamo jednu veoma modernu zgradu ovde. Mi bismo želeli i da za 10 godina ova zgrada izgeda ovako. Zato smo uveli ovaj program i želimo da sve javne institucije ovako izgledaju. Sada smo uveli i sistem štednje energije koji će doprineti da se uštedi do 30 odsto energije što je veoma značajno u ovoj situaciji”, ocenio je ambasador Nils Ragnar Kamsvag.

Predsednik Osnovnog suda Miodrag Janković objasnio je da je renoviranjem zgrade dodatno povećan prostor za sudnice.
"Pre rekonstrukcije zgrade sud je imao 12 sudnica, a sada 19. Pre rekonstrukcije sud je zauzimao površinu od 2301 metar kvadratni, a sada 2618 kvadrata. Sve sudnice i kancelarije su potpuno opremljene novim nameštajem i opremom koja će omogućiti efikasniji rad suda”, ocenio je Janković.

Pored ministra Selakovića i ambasadora Kraljevine Norveške Nils Ragnar Kamsvaga, zvaničnom otvaranju suda prisustvovali su sudija Visokog saveta sudstva Aleksandar Stoiljkovski i predstavnici donatorskih organizacija firmi koje su izvodile radove.

Realizaciju projekta sprovodi IMG (International Management Group) u saradnji sa Ministarstvom pravde Srbije, Visokim savetom sudstva, Savetom za maloletnike, kao i mrežom osnovnih i viših sudova.


#   Leskovac   sud   obnova   Nikola Selaković
@selakovicnikola @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima