Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Novi "brucoši" na najboljem fakultetu u regionu, na niškom DIF-u

rssBookmark and Share

Niš 04.10.2021. Južna Srbija Info

Danas su u obnovljenom amfiteatru Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, novim studentima, 50-toj generaciji „brucošima“, svečano dodeljeni indeksi, nakon čega je i počela nova akademska-školska godina.

Novi "brucoši" na najboljem fakultetu u regionu, na niškom DIF-u

Prema ovogodišnjem planu fakulteta, 140 studenta je upisano na budžet, dok je njih 20 na samofinansiranju, od 55 mesta ukupno.

Nova akademska godina na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu počela je dodelom indeksa novoj, 50-oj generaciji studenata.

Tim povodom, je organizovana svečanost u skladu sa situacijom, a brucoše je pozdravio dekan fakulteta profesor dr Milovan Bratić, koji je ovom prilikom pozvao studente i da se vakcinišu kako bi zaštitili sebe, svoje kolege i najbliže i tako na najsigurniji način započeli akademsku godinu.

Podeljeno je 140 indeksa brucošima koji su na budžetu i 20 samofinansirajućim studentima.

"Ovaj svečani trenutak nam je ove godine još draži i značajniji jer ste vi jubilarna, 50-ta generacija studenata koja se opredelila da svoja akademska i stručna stremljenja realizuje u okviru ove institucije. Fakultet koji ste odabrali je vrhunska, domaća obrazovna i naučnoistraživačka organizacija, respektovana ne samo u Srbiji, već i u Evropi i svetu”, kazao je dr Bratić. 

Ono, na šta smo mi posebno ponosni, je činjenica, da smo uspehe postizali isključivo rukovodeći se principima integriteta, čestitosti, pravednosti i tolerancije. To želimo da istaknemo da bi ste i vi shvatili da nije bitno samo ostvariti ciljeve, već i način na koji se došlo do ostvarenja tih ciljeva. Smatramo da nam je obaveza da i vama prenesemo ove vrednosti tokom studija, naučimo vas moralnom i etičkom pristupu životu i nadasve stručno osposobimo za budući poziv, dodao je Bratić.

Studiranje na ovom Fakultetu su specifične u odnosu na studije na drugim fakultetima. 

“Tokom studija suočavaćete se sa lepim, ali i sa manje lepim momentima, ali iz svega morate da izađete jači, spretniji i spremniji za sve obaveze koje vam predstoje u profesiji kojom ćete se baviti”, poručio je novim kolegama dekan Bratić. 

Obraćajući se kolegama, nastavnicima dekan dr Milovan Bratić je istako da je njima velika odgovornost prema generacijama studenata i prema društvenoj zajednici u celini. 

„Nastojimo da budemo uzoran primer u svakom pogledu, u trenutku i na svakom mestu. Izgradili smo nivo uvažavanja u komunikaciji, korektnost u odnosima, a to upravo zahtevamo i od vas, jer ste akademski građani. Želja nam je da uvek i na svakom mestu tokom života sa ponosom ističete činjenicu da ste studirali upravo na ovom fakultetu”, kazao je Bratić.

Podsetimo.. 

Prema najnovijem akademskom rangiranju svetskih univerziteta – Šangajska lista za 2020. godinu – Fakultet SFV iz Niša se našao između 101. i 150.mesta, među najboljim fakultetima sporta na svetu (sport, exercise and health science). Prema prethodnim rangiranjima naš Fakultet je zauzimao poziciju između 200. i 300. mesta (dva puta) i 150. i 200. mesta na prethodno objavljenoj listi. Ova rang lista sastavljena je na osnovu broja objavljenih naučnih radova koji su indeksirani u Web of Science, ukupnog broja citata, citata po objavljenom radu, radova objavljenih u najboljih 25% časopisa, i procenta objavljenih radova nastalih u saradnji sa stranim autorima.

Sa ovim značajnim napretkom niški Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja postao je apsolutno najbolji fakultet sporta u Srbiji i jedan od vodećih fakulteta u regionu Jugoistočne Evrope. Naime, niški fakultet je jedini iz Srbije koji se našao na ovogodišnjoj rang listi.

Ovom prilikom treba napomenuti da je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja iz Niša 2016. godine bio prva institucija niškog Univerziteta i jedini fakultet sporta iz Srbije koji se našao na najprestižnijoj akademskoj listi. Naš Fakultet je iz godine u godinu napredovao na Šangajskoj listi tako da sada zauzima izuzetno visoku poziciju, rame uz rame sa najboljim svetskim univerzitetima.

 


#   Niš   Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja   Milovan Bratić   školska godina   brucoši
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima