Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Novi ekološki sistem grejanja škola u Sokobanji - prerađena voda iz "Hamama" umesto uglja

rssBookmark and Share

Sokobanja 28.02.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

U četvrtak, 29. februara, u Hamamu u Gradskom parku u Sokobanji, biće predstavljen inovativni sistem grejanja za školski objekat, odnosno za zajedničku zgradu Osnovne škole „Mitropolit Mihailo i Srednje škole „Branislav Nušić“.

Foto: Nikola Dragićević
Foto: Nikola Dragićević

Ovaj sistem koristi obnovljivi izvor energije - otpadnu termalnu vodu iz banjskog kompleksa, što je rezultat zajedničkog napora Evropske unije, Ministarstva zaštite životne sredine, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Opštine Sokobanja.

Na događaju će biti istaknuti ključni benefiti ovog novog sistema, među kojima je značajno smanjenje emisije zagađujućih gasova i čestica u vazduhu.

Zamena starog kotla na ugalj ovim ekološkim rešenjem ima dugoročne pozitivne efekte na kvalitet vazduha i zaštitu životne sredine u Sokobanji.

Do sada, sagorevanje 180 tona uglja po grejnoj sezoni oslobađalo je štetne materije poput ugljen-dioksida, ugljen-monoksida, suspendovanih čestica PM 2.5 i PM 10.

Novi sistem grejanja eliminiše ovu emisiju i predstavlja važan korak ka očuvanju životne sredine.

Uz podršku Evropske unije i UNDP-a, Opština Sokobanja je implementirala ovaj projekat, što će imati pozitivan uticaj na lokalnu zajednicu.

Ovaj događaj se organizuje u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koji, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Predstavljanje novog sistema grejanja predstavlja važan korak ka održivijoj budućnosti Sokobanje i primer je efikasnog korišćenja obnovljivih izvora energije u javnim objektima.

 

 


#   Sokobanja   EU   ekologija   Švedska   Hameum JKP   Evropska investiciona banka   Branislav Nušić SŠ Sokobanja   energetska efikasnost   EU za zelenu agendu Srbije   Mitropolit Mihajlo OŠ
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima