Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Novi stanovi u Nišu za izbegle iz Hrvatske i BiH (VIDEO)

rssBookmark and Share

Niš 02.08.2021. Južna Srbija Info

Danas su u Nišu u naselju "Branko Bjegović" podeljeni ključevi stanova izgrađenih u dve lamele. Ključeve su dobili predstavnici porodica, njih 75, koje su tokom ratnih sukoba 90-tih godina izbegle sa prostora Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Ključeve su na prigodnoj ceremoniji, podelili ministar Nikola Selaković, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i Vladimir Cucić iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

Stanovi su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog projekta koji ima za cilj trajno rešavanje stambenog pitanja izbeglih lica na prostoru Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije, Nikola Selaković je rekao da je u okviru pomenutog programa do sada  izdato 5.825 rešenja, s tim što su 2.004 porodice dobile pakete građevinskog materijala, 305 porodica dobilo je montažne kuće, 1.575 seoska domaćinstva, a 1.941 porodica dobila je stan.

“U Nišu se podelom ovih 75 stanova rešava problem izbeglih lica, ali ostaje i dalje problem interno raseljenih lica sa prostora Kosova i Metohije. U ovom delu zemlje puno je naših sunarodnika koji su na Kosovu i Metohiji ostali bez krova nad glavom. Pokušaćemo da u narednom periodu rešimo i njihov problem sa stambenim prostorom”, istakao je Selaković.

Podsetio je da su porodice koje su danas dobile ključeve stanova, ostale bez svojih domova pre više od četvrtine veka. Porodicama koje su dobile ključeve poželeo je da u ovim stanovima pronađu sreću.

"Danas će 75 porodica dobiti ključeve i time posle dvadeset godina dobiti i  krov nad glavom. Lepo je što su zgrade blizu škole i blizu vrtića, ambulante, ali grad će u ovom naselju još raditi na tome da vi dobijete sve što vam je potrebno”, kazala je gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, naglašavajući da su oni već žitelji našeg grada, a da nas ta šarenolikost koju su doneli sa sobom čini još bogatijima.

“Kad god vam zatreba, tu smo da nam se obratite”, kaže Sotirovski.

Vladimir Cucić iz Komesarijata za izbeglice i migracije je rekao da je u 126 lokalnih samouprava u Srbiji zbrinuto 23.000 porodica, a samo u okviru Regionalnog stambenog projekta više od 5.800.

Cucić je rekao da će porodice koje su danas dobile stanove u naselju “Branko Bjegović” morati da plaćaju zakup šest meseci, a nakon toga moći će da ih otkupe, plaćanjem odjednom ili na rate u narednih 20 godina.

Najveći donator Regionalnog stambenog projekta je Evropska unija.

Program se završava 2022. godine.

Novac za rešavanje stambenog pitanja izbeglih lica obezbeđuju i Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Švajcarska, Italija, Norveška, Turska, Danska, Luksemburg, Kipar, Madjarska, Rumunija, Češka i Slovačka.

VIDEO: AM PRES - Južna Srbija Info


#   Niš   izbeglice   Dragana Sotirovski   stanovi   Nikola Selaković   Hrvatska   OEBS   Komeserijat za izbegla lica   Ministarstvo spoljnih poslova   Bosna i Hercegovina   Branko Bjegović naselje   građanski rat   ratovi   Ratovi 90-tih
#GradonacelnicaN @selakovicnikola @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima